FERMIERII AU ÎNCEPUT ALIMENTAREA SEMĂNĂTURILOR! Care sunt cele mai indicate îngrășăminte în această perioadă, afli AICI

23 feb 2021

 

Orice fermier care se respectă știe că îngrășămintele reprezintă hrana plantelor și au rolul de a preveni diminuarea conținutului de substanțe nutritive în sol. Pentru o bună creștere a culturilor agricole, acestea au nevoie de carbon, hidrogen, oxygen,  pe care le iau din aer și apă, plus alte 13 elemente minerale esențiale, numite substanțe nutritive sau fertilizatori pe care, în mod normal, le iau din sol. 

 

Vreme favorabilă pentru carbamidă

 

Vsevolod Dabija este un fermier de la Soroca, fiind directorul agrofirmei  “Bucuria-Saturn” SRL. Agricultorul are în gestiune peste 1000 ha de pământ arabil și 250 ha de livadă. El cultivă grâu, floarea-soarelui, soia, mazăre, porumb, produse ce sunt realizate pe piața internă. Solicitat de AGROMEDIA, dl Dabija ne-a declarat că acum este tocmai timpul potrivit pentru carbamidă, un fertilizant cu azot, aplicat și pe terenurile cultivate cu grâu de toamnă. De ce optează pentru ea? 

Antreprenorul ne-a enumerat un șir de argumente și primul e că anume carbamida conține 46% de azot. Ureea, a menționat fermierul, contribuie la dezvoltarea rădacinilor mai puternice și mai bine ramificate, crește toleranța la îngheț, secetă și rezistență față de agenți patogeni, reglementează creșterea masei vegetative, îmbunătățește calitatea și cantitatea recoltei și, nu în ultimul rând, sporește conținutul de proteine și gluten în randamentul obținut din cereale. Ea poate fi utilizată într-o stare granulară sau sub formă lichidă dizolvată.

 

Îngrășământul de uree trebuie oprit în sol, de aceea cel mai indicat e ca acesta să fie împrăștiat pe terenul înghețat și acoperit cu un pic de zăpadă. Din cauza reacției chimice, elementele de uree se transformă într-un timp scurt, în amoniac, care se evaporă prea repede. Acest lucru determină  pierderea de azot. Pentru grâul de toamnă, se utilizează 150 kg de uree la hectar”, ne-a relatat dl Dabija.

Fermierul ne-a mai spus că starea culturilor este una satisfăcătoare, și asta pentru că a și plouat, a nins, așa că au avut parte de umiditate din plin. În plus, gerul din ultimele zile nu le-a afectat, și am putea să ne bucurăm și de roadă mai bogată. 

 

Specialiștii vin cu un șir de recomandări, atunci când vorbim de carbamidă. Astfel, pentru rapiță, orz, grâu, secară vom folosi două kilograme la o sută de metri pătrați de suprafață plantată viitoare. În cazul cartofilor, a furajelor și sfeclei de zahăr, vom împrăștia două kilograme pe o sută de metri pătrați. Pentru ceapă, roșii, morcovi și varză, urea va fi aplicată în proporție de la 20 până la 30 de grame pe metru pătrat de suprafața plantată, iar la porumb, pomi fructiferi și arbuști – zece grame pe metru pătrat.

 

Stanislav Demenciuc, directorul unei companii specializate în comerțul produselor chimice, a comunicat pentru AGROMEDIA că în acest an au crescut cererile.  Doar că “s-au majorat prețurile la îngrășăminte pe piața mondială și se înregistrează un deficit enorm. Companiile importatoare, din păcate, nu au ce vinde fermierilor. Nu avem o alternativă naturală a îngrășămintelor azotate”, a subliniat sursa.

Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

FERMIERII AU ÎNCEPUT ALIMENTAREA SEMĂNĂTURILOR! Care sunt cele mai indicate îngrășăminte în această perioadă, afli AICI

FERMIERII AU ÎNCEPUT ALIMENTAREA SEMĂNĂTURILOR! Care sunt cele mai indicate îngrășăminte în această perioadă, afli AICI

FERMIERII AU ÎNCEPUT ALIMENTAREA SEMĂNĂTURILOR! Care sunt cele mai indicate îngrășăminte în această perioadă, afli AICI

loading ...