Este printre primii producători autohtoni care iese pe piață cu broccoli și conopidă moldovenească și dă asigurări că legumele, deși nu dețin certificate ECO, sunt naturale și sănătoase. Este vorba despre Nicolae Strungaru, legumicultor din satul Chirileni, raionul Ungheni care crește o gamă variată de legume atât în spațiu protejat, cât și în câmp deschis.
Moldovenii cred că dacă produsul este crescut în spațiu protejat, nu este sănătos. Eu le spun că este greșit. În sere, chimia de protecție este aplicată în cantități mult mai mici, decât în câmp. Noi creștem broccoli doar cu apă, fără nici un gram de îngrășământ, a declarat Nicolae Strungaru pentru AGROMEDIA.
Bărbatul povestește că deși broccoli este o legumă foarte gustoasă și sănătoasă, spre regret, nu prea e solicitată pe piață. Moldovenii nu au foarte bine dezvoltată încă cultura consumului pentru acest produs.
Acum 10 ani, am încercat să cresc broccoli în câmp deschis. Au fost 2 tentative rezultate cu eșec. Eșec din două motive: 1 pentru că este o legumă nouă pentru moldoveni și 2 pentru că l-am cultivat vara, în perioada caniculară, iar broccoli nu iubește căldura. Nu am renunțat. Am început să-l cultiv în sere și a fost cu succes. Din păcate, consumul este mic. Spre exemplu, piața de la Ungheni este una foarte mare, noi suntem unicii producători locali care vând broccoli și maxim ce se cumpără este 40 de kg.
Din tot terenul pe care fermierul crește legume, broccoli ocupă o suprafață de 4 ari. Pentru a extinde perioada de recoltare, cultivă mai mulți hibrizi, cu perioadă diferită de coacere.
În 60-70 de zile de la transplantare, putem începe recoltarea. Cultivând mai mulți hibrizi, reușim să avem roadă pe o perioadă de o lună de zile. Dacă era unul singur, în două săptămâni terminam, eliberam sera.
Nicolae Strungaru susține că broccoli se cultivă relativ ușor, nu necesită îngrijiri speciale și nu are foarte mulți dăunători – în mare parte – sunt aceeași ca și la toate vărzoasele.
E o cultură rezistentă la temperaturile nefavorabile, nu-i atât de greu de crescut, dar tot necesită grijă. Broccoli este o legumă ușor perisabilă, perioada de realizare este una foarte scurtă. Nu iubește temperaturile ridicate. Pentru a putea fi păstrat mai mult timp, trebuie răcit după recoltare. La căldură, în căpățâna de broccoli au loc procese care distrug clorofila, astfel își pierde aspectul comercial și nu mai poate fi realizat. Pentru a putea fi păstrat mai multe zile, trebuie ținut la 0 grade. Cantitățile mici pe care le avem, nu ne permit construirea unei camere frigorifice. Unica soluție este recoltarea pe răcoare, dimineața, până la răsăritul soarelui. Creștem broccoli de două ori pe an, primăvara devreme și toamna târziu. Vara, când e foarte cald, nu este recomandată cultivarea lui.
Pe lângă broccoli, în această perioadă, în serele lui Nicolae Strungaru sunt gata de recoltă morcovii, sfecla roșie și conopida, iar pe parcursul anului, fermierul are în vânzare aproape toate legumele care cresc la noi: ridiche, roșii, castraveți, ardei, verdețuri, pepene galben, pepene roșu ș.a.
E mai ușor să vă spun ceea ce nu cultiv, decât ceea ce cultiv. Asta ne impune piața: să avem un sortiment bogat. Eu îl consider un aspect negativ, ne stopează activitatea pentru că atenția este împărțită în prea multe direcții, astfel avem și scăpări de tehnologie, nu se reușește peste tot, dar nu avem altă soluție, menționează agricultorul.
Fermierul își vinde legumele la Ungheni, dar și la piața Angro de la Chișinău. Un kg de broccoli costă 40 de lei, conopida este 20 de lei/kg, morcovul și sfecla roșie – 25 de lei/kg.