STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021
Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat Proiectul de hotărâre al Guvernului în exercițiu cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Astfel, începând de vineri, 22 octombrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile, anunță AGROMEDIA cu referire la zdg.md.
 
Hotărârea Guvernului prezentată de către prim-ministra Natalia Gavrilița a fost adoptată cu votul a 55 de deputați din 75 de deputați prezenți în plen. Deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, dar și fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), nu a participat la procedura de vot.
 
Documentul aprobat prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Astfel, parlamentarii au introdus un amendament potrivit căruia, prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.
 
„În tot acest răstimp Guvernul a purtat discuții cu Gazprom pentru menținerea presiunii. Am primit ajutor în acest sens din parte Ucrainei și României. Gazoductul Iași-Chișinău a fost folosit pentru balansare. Am convocat ședința CSE și am audiat raportul pe sector. În cadrul acestei comisii s-a constatat imposibilitatea furnizorilor de a asigura presiunea în țevi și livrarea gazelor pentru consumatori”, a declarat Natalia Gavrilița.
 
Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, consideră că, prin declararea stării de urgență, Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt în fața situației actuale.

Cu aproape două săptămâni în urmă, Andrei Spînu anunța despre instituirea stării de alertă în sectorul energetic, considerând-o drept o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență.

Oficialii menționează că instituirea stării de urgență se va aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Potrivit informațiilor, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova.
 
Amintim că, aceasta este a treia stare de urgență instituită în R. Moldova. Anterior în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.
 
Sursa: zdg.md
 

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

STARE DE URGENȚĂ ÎN R

MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

loading ...