SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

04 mar 2021
Dacă ar fi să calculăm cantitatea totală de deșeuri, în care se scaldă R. Moldova, am ajunge cam la trei milioane de metri cubi de gunoi. Cel puțin, cam atâta  “reușim” să adunăm anual de prin toate colțurile țării. Mai mult de o treime  – 1,2 milioane de metri cubi – revin Chișinăului. În acest an, situația ar putea fi și mai gravă, și asta pentru că  uzina de sortare a deșeurilor, ABS Recycling, și-a anunțat, în ianuarie 2021, sistarea activității. Evenimentul a provocat mari dispute, iar edilul capitalei, Ion Ceban, anunța că la Primărie există un grup care “discută nemijlocit situația legată de deșeuri și acest grup este foarte experimentat, pentru că acolo sunt persoane din executiv, consilieri municipali, experți din domeniu”. Primarul a mai anunțat că municipalitatea a achiziționat primul compactor de gunoaie din Moldova, care asigură compactarea tehnologică a deșeurilor.
 
Azi, Lilian Munteanu, șeful Inspectoratul Pentru Protecția Mediului (IPM) al capitalei a publicat o postare, în care subliniază că salubrizarea localităților este o obligație comună. Munteanu face referință la nota informativă privind gestionarea deșeurilor în localitățile din mun. Chișinău.
 
“Una dintre cele mai acute probleme de mediu, cu care se confruntă, municipalitatea, și anume neglijența gestionării deșeurilor de către persoanele fizice și juridice, care sunt indiferente față de natură… Ele nu conștientizează faptul că o bună parte din aceste deșeuri sunt aruncate/abandonate iresponsabil în afara perimetrelor admise și special amenjate, direct în mediul înconjurător, care devin pereculoase pentru mediu, sănătatea oamenilor, prin efectele negative pe care le produc, fiind toxice, iritante, inflamabile, care mai devreme sau mai târziu se întorc împotriva noastră, ca un bumerang”, scrie oficialul de la IPM Chișinău. În acest context, Autoritățile Publice Locale din mun. Chișinău sunt atenționate despre HOTĂRÂREA nr.2/2 din 25.02.2021 „Cu privire la organizarea și desfășurarea acțiunilor de salubrizare a localităților și a corpurilor de apă în mun. Chișinău”.
 
Hotărârea prevede un șir de acțiuni, care urmează a fi întreprinse de către autoritățile publice locale din mun. Chișinău, printre care: autorizarea și amenajarea spațiilor speciale pentru depozitarea deșeurilor, inclusive a celor vegetale; lichidarea gunoiștilor neautorizate; salubrizarea fâșiilor și zonelor de protecție a resurselor acvatice din localitate; salubrizarea și amenajarea fântânilor și izvoarelor; efectuarea lucrărilor de curățare și amenajare a terenurilor din spațiile verzi și fâșii forestiere de protecție, plantarea arborilor și arbuștilor, completarea golurilor apărute în plantările din anul trecut.
 
Așadar, revenind la titlul din capul știrei, acesta, cu siguranță, ar trebui modificat și să sune astfel: SALVAȚI-VĂ DE DEȘEURI!
 
Top știri

NOI OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE A AGRICULTURII. USAID va contribui la revitalizarea horticulturii și a sectorului zootehnic

21 oct 2021

AVERTIZARE METEO: Cod Galben de vânt pe întreg teritoriul țării

21 oct 2021

ACORDUL PRIVIND CLIMATUL INVESTIȚIONAL – RATIFICAT. Se va consolida accesul produselor agroalimentare pe piața UE

20 oct 2021

ONU SUSȚINE DEZVOLTAREA SISTEMULUI ALIMENTAR DIN R.MOLDOVA

20 oct 2021

COMPANIA ”FRAȚII VAIPAN” – competitivă pe piața internațională datorită tehnologiilor moderne

20 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

loading ...