SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

04 mar 2021
Dacă ar fi să calculăm cantitatea totală de deșeuri, în care se scaldă R. Moldova, am ajunge cam la trei milioane de metri cubi de gunoi. Cel puțin, cam atâta  “reușim” să adunăm anual de prin toate colțurile țării. Mai mult de o treime  – 1,2 milioane de metri cubi – revin Chișinăului. În acest an, situația ar putea fi și mai gravă, și asta pentru că  uzina de sortare a deșeurilor, ABS Recycling, și-a anunțat, în ianuarie 2021, sistarea activității. Evenimentul a provocat mari dispute, iar edilul capitalei, Ion Ceban, anunța că la Primărie există un grup care “discută nemijlocit situația legată de deșeuri și acest grup este foarte experimentat, pentru că acolo sunt persoane din executiv, consilieri municipali, experți din domeniu”. Primarul a mai anunțat că municipalitatea a achiziționat primul compactor de gunoaie din Moldova, care asigură compactarea tehnologică a deșeurilor.
 
Azi, Lilian Munteanu, șeful Inspectoratul Pentru Protecția Mediului (IPM) al capitalei a publicat o postare, în care subliniază că salubrizarea localităților este o obligație comună. Munteanu face referință la nota informativă privind gestionarea deșeurilor în localitățile din mun. Chișinău.
 
“Una dintre cele mai acute probleme de mediu, cu care se confruntă, municipalitatea, și anume neglijența gestionării deșeurilor de către persoanele fizice și juridice, care sunt indiferente față de natură… Ele nu conștientizează faptul că o bună parte din aceste deșeuri sunt aruncate/abandonate iresponsabil în afara perimetrelor admise și special amenjate, direct în mediul înconjurător, care devin pereculoase pentru mediu, sănătatea oamenilor, prin efectele negative pe care le produc, fiind toxice, iritante, inflamabile, care mai devreme sau mai târziu se întorc împotriva noastră, ca un bumerang”, scrie oficialul de la IPM Chișinău. În acest context, Autoritățile Publice Locale din mun. Chișinău sunt atenționate despre HOTĂRÂREA nr.2/2 din 25.02.2021 „Cu privire la organizarea și desfășurarea acțiunilor de salubrizare a localităților și a corpurilor de apă în mun. Chișinău”.
 
Hotărârea prevede un șir de acțiuni, care urmează a fi întreprinse de către autoritățile publice locale din mun. Chișinău, printre care: autorizarea și amenajarea spațiilor speciale pentru depozitarea deșeurilor, inclusive a celor vegetale; lichidarea gunoiștilor neautorizate; salubrizarea fâșiilor și zonelor de protecție a resurselor acvatice din localitate; salubrizarea și amenajarea fântânilor și izvoarelor; efectuarea lucrărilor de curățare și amenajare a terenurilor din spațiile verzi și fâșii forestiere de protecție, plantarea arborilor și arbuștilor, completarea golurilor apărute în plantările din anul trecut.
 
Așadar, revenind la titlul din capul știrei, acesta, cu siguranță, ar trebui modificat și să sune astfel: SALVAȚI-VĂ DE DEȘEURI!
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ WEEKENDUL LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”! Vezi agenda activităților din cadrul evenimentului

29 mai 2022

CE FACEM CU DEȘEURILE DIN AGRICULTURĂ? Cum le colectăm? Unde le depozităm?

27 mai 2022

LIPSA ACUTĂ DE SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE – principala problemă a crescătorilor de animale

27 mai 2022

BENZINA BATE AL DOILEA RECORD ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ. Trece și pragul de 31 de lei

27 mai 2022

POZE DE SENZAȚIE PE INSTAGRAM – DAUNE PENTRU FERMIERI. Rugămintea crescătorilor de lavandă pentru cei ce-și fac poze în lanurile lor

27 mai 2022

SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei

loading ...