START PROIECTULUI DE VALORIFICARE A PLANTELOR ETERICE. Vor fi identificate oportunitățile comerciale transfrontaliere

13 oct 2021
În decursul zilei de ieri, 12 octombrie 2021, a avut loc primul eveniment din cadrul proiectului european “HEGO - plante pentru creștere economică”.

Republica Moldova, împreună cu Grecia, Armenia și Georgia și-au propus să modernizeze companiile asociate cu cultivarea și promovarea plantelor și produselor din plante. Participanții urmăresc sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre.

Proiectul este implementat în cadrul Programului Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în calitate de partener de implementare a proiectului în Republica Moldova, a organizat  primul eveniment național de diseminare a acestei inițiative transfrontaliere, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice, instituții de cercetare, centre universitare/de formare antreprenori și partenerii proiectului.

Evenimentul a debutat cu evidențierea avantajelor pentru dezvoltarea acestei industrii în Republica Moldova.

Produsele autohtone din plante erbacee sunt apreciate atât pe piața locală, cât și în străinătate

Iulia Costin, director general ODIMM a subliniat că: “Produsele autohtone din Republica Moldova, obținute pe bază de plante erbacee și produse din plante cu valoare comercială adăugată, sunt apreciate atât pe piața locală, cât și în străinătate,  fiind utilizate în industriile: alimentară, cosmetică și de îngrijire a casei,  decor & design și farmaceutică.

Prin acest proiect ne propunem să fortificăm acest domeniu de activitate pentru a valorifica potențialul neexplorat. Totodată, intenționăm să venim cu inițiative dedicate și sustenabile, inclusiv crearea unui cluster transfrontalier de profil”.
 
Managerul proiectului, Tassos Livadiotis, Asociația de Dezvoltare, Halkidiki (Grecia) a subliniat faptul că la ora actuală la nivel global utilizarea tradițională și inovatoare a plantelor cu valoare comercială adăugată reprezintă o cerere în creștere și relevă noi oportunități de afaceri în domeniu.

“Conform statisticilor recente privind comerțul internațional (ONU, UNCOMTRADE),  cererea globală de export și prețurile la produsele din plante cu valoare comercială adăugată, va crește continuu până în 2025, iar produsele din plante cu o calitate îmbunătățită și o valoare nutraceutică sporită, vor deveni mai atractive pentru consumatori.

Ne dorim ca prin proiectul HEGO să reușim să reunim atât actori importanți din lanțul valoric al sectorului produselor pe bază de plante erbacee, cât și producători, cadre universitare, autorități locale, etc pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre”, a conchis Tassos Livadiotis.
 
Evenimentul s-a desfășurat în format online. Participanții au scos în evidență oportunitățile de dezvoltare a sectorului de creștere, producere, promovare și comercializare a plantelor medicinale și aromatice.

În acest context, au fost diseminate și istoriile de succes ale antreprenorilor din Moldova, aportul actorilor cheie în dezvoltarea sectorului vizat, precum și activități preconizate în cadrul proiectului.

Acesta este primul eveniment de promovare a proiectului “HEGO - plante pentru creștere economică”.  Activități similare se vor desfășura și în celelate țări partenere: Armenia - ianuarie 2022, Georgia -  mai 2022 și Grecia - octombrie 2022.

Republica Moldova, datorită atât a condițiilor climaterice și de mediu favorabile, cât și a florei bogate, reprezintă un areal important pentru domeniul culturilor eterice.

Moldova – areal favorabil de creștere a plantelor medicinale și aromatice

Potrivit datelor din “Raportul Național cu privire la diversitatea biologică. Republica Moldova” în anul 2019, cultivarea plantelor medicinale și aromatice a ocupat o suprafață de cca 3,5 mii ha.

În prezent, sunt înregistrați oficial peste 50 fermieri producători de plante aromatice și medicinale, inclusiv de lavandă și salvie, care sunt utilizate pe piața locală, dar și exportate către întreprinderi de peste hotare. 

Este important de menționat că, din numărul total de 26 de producători de medicamente din Republica Moldova, 17 companii produc fitopreparate, produse vegetale și plante medicinale. Din numărul de 1156 medicamente fabricate în țară, 238 (20,59%) reprezintă fitopreparate, produse vegetale și plante medicinale.

Proiectul “HEGO- plante pentru creștere economică” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional  Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020. 

Inițiativa a fost lansată în iulie 2020, fiind implementată de un consorțiu din 5 organizații din 4 țări: Asociația de Dezvoltare din Halkidiki, Grecia (lider); Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), R.Moldova; Universitatea Aristotel din Salonic; Asociația Fermierilor din Georgia și Centrul Agribusiness și Dezvoltare Rurală, Armenia. 

Obiectivul proiectului este de a moderniza întreprinderile asociate cu cultivarea și promovarea plantelor și produselor din plante cu valoare comercială adăugată și de a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre.
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

START PROIECTULUI DE VALORIFICARE A PLANTELOR ETERICE. Vor fi identificate oportunitățile comerciale transfrontaliere

START PROIECTULUI DE VALORIFICARE A PLANTELOR ETERICE

Vor fi identificate oportunitățile comerciale transfrontaliere

START PROIECTULUI DE VALORIFICARE A PLANTELOR ETERICE. Vor fi identificate oportunitățile comerciale transfrontaliere

loading ...