„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice

28 jul 2021
Fermieri din șase sate din raioanele Fălești, Florești, Soroca și Șoldănești participă la un program pilot în agricultura ecologică, lansat la începutul anului curent. Programul presupune informarea și încurajarea micilor fermieri de a utiliza compostul în calitate de îngrășământ natural, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului fără a folosi fertilizanți chimici nocivi pentru mediu.

Compostul este produs de către membrii cooperativei producătorilor ecologici „Ecoferm” în cadrul proiectului „Acționăm eco prin inovație”, finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul PNUD Moldova.Membrii cooperativei colectează săptămânal deșeuri organice adunate de fermieri în gospodăriile lor, de prin grădină și de la animale. Aceste deșeuri sunt transportate pe terenuri special amenajate. Cu ajutorul echipamentului de compostare și respectând tehnologia de producere a compostului, materialul colectat trece printr-un proces de fermentare și se transformă în îngrășământ ecologic. Ulterior, îngrășământul va fi distribuit fermierilor implicați în acest program pilot.

Alexei Micu, fermier din raionul Șoldănești și membru al cooperativei „Ecoferm”, a menționat: „Experiența mea în agricultura ecologică mi-a demonstrat că cele mai valoroase resurse sunt, în majoritatea cazurilor, la îndemâna noastră. Compostul este o astfel de resursă și, prin intermediul proiectului, promovăm utilizarea lui de către agricultori. Mă bucur să văd fermieri implicați în acest proces, care la toamnă vor primi compost obținut din deșeurile organice, care altfel ar fi rămas nefolosite sau aruncate la întâmplare pur și simplu ca niște gunoaie.”

Primele rezultate ale programului de compostare, pilotat în satele Cuhureștii de Sus, Ghindești, Văscăuți, Olișcani, Cosăuți și Navârneț, au fost prezentate în cadrul Zilei Câmpului, eveniment organizat marți, 27 iulie 2021, în satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești.

Cele mai valoroase resurse sunt la suprafață

Patruzeci de fermieri din nordul țării au aflat despre oportunitățile agriculturii ecologice, despre beneficiile utilizării compostului, precum și despre avantajele de a fi parte a unei cooperative. Evenimentul a cuprins și o demonstrație a utilajului de compostare folosit de cooperativa „Ecoferm”, donat de către organizația People in Need Moldova în anul 2019.

Silvia Bicenco, director de țară la People in Need Moldova, a subliniat: „Ziua Câmpului este locul perfect pentru schimb de experiență și cunoștințe între fermierii care practică agricultura ecologică și cei interesați de acest sector. Noi susținem agricultorii care aplică inovații, iar membrii cooperativei „Ecoferm”, prima cooperativă a producătorilor ecologici din țară, creată de noi acum doi ani, este un exemplu demn de urmat. Am folosit evenimentul Ziua Câmpului pentru a oferi suport adițional cooperativei, prin donarea unei balotiere.”Denis Parea, coordonator național, Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), a adăugat:

„Prezentarea programului pilot de compostare din cele șase sate și demonstrația echipamentului folosit în agricultura ecologică poate inspira fermierii să renunțe la practicile neprietenoase mediului. Ne dorim cât mai mulți fermieri dedicați agriculturii ecologice și îi încurajăm să coopereze, pentru a obține în comun rezultate mai bune.”

Proiectul „Acționăm eco prin inovație” este finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul PNUD Moldova. Activitățile proiectului sunt realizate de People in Need Moldova în parteneriat cu Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și cooperativa producătorilor ecologici „Ecoferm”. Proiectul „Acționăm eco prin inovație” se va finaliza în februarie 2022.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

VERDEȚURI ECO, CRESCUTE CU DRAGOSTE. Cumpărătorii și-au făcut abonament pentru a primi săptămânal produsele lor

19 mai 2022

TENDINȚE ÎN AGRICULTURA SECOLULUI XXI ȘI EFECTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

29 apr 2022

Soiurile autohtone de grâu oferă unele avantaje în raport cu cele de import

15 apr 2022

SECRETELE AGRICULTURII ECO ÎN MOLDOVA. Beneficii, riscuri, provocări

07 apr 2022

SUPRAFEȚELE AGRICOLE CERTIFICATE ECOLOGIC SE EXTIND, la fel și gama de produse eco

10 mar 2022

„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice

„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice

„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice

loading ...