Anvelopele sunt fabricate din: cauciuc sintetic și natural, negru de fum, uleiuri, metale grele (plumb, cadmiu, zinc) și substanțe chimice utilizate pentru rezistență. Aceste materiale sunt durabile, dar, în timp, eliberează în mediu compuși toxici, care pot afecta solul, apa și aerul.
Cum poluează solul și apa?
Anvelopele abandonate în natură degradează lent sub influența razelor UV și a ploilor. Apa de ploaie spală substanțele chimice din cauciuc, infiltrându-le în sol și în pânza freatică. Astfel, metalele grele și hidrocarburile pot ajunge în sol și apă, afectând ecosistemele și chiar apa potabilă.
Poluează aerul
Atunci când anvelopele sunt arse, degajă în aer fum toxic care conține dioxine, furan, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Aceste substanțe sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană, putând provoca boli respiratorii și chiar cancer.
Impact negativ asupra faunei
Anvelopele aruncate devin adesea surse de apă stătătoare, perfecte pentru reproducerea țânțarilor sau a altor insecte care transmit boli. De asemenea, animalele sălbatice pot rămâne blocate în ele sau se pot răni.
Anvelopele nu se descompun niciodată complet
O anvelopă abandonată poate polua mediul timp de zeci sau chiar sute de ani. Soluția – reciclarea și valorificarea. Anvelopele pot fi reciclate în materiale pentru asfalt, terenuri de sport, mobilier urban sau chiar energie.
Lăsăm anvelopele uzate la magazin sau la alt punct de colectare autorizat fără a plăti vreo taxă
Fiecare anvelopă importată înseamnă o anvelopă uzată peste ceva timp. Cele mai multe deșeuri de asemenea tip se acumulează prin noiembrie, când mașinile sunt trecute la cauciucurile de iarnă, și prin aprilie, când trec la cauciucurile de vară.
Cum scăpăm de anvelopele vechi?
Persoanele fizice și juridice sunt obligate să predea anvelopele uzate la punctele de colectare autorizate – un asemenea statut îl pot deține și magazinele specializate, și firmele de vulcanizare. Preluarea anvelopelor uzate de la persoanele fizice se face gratuit, fără niciun fel de taxă, stabilește Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate, care a intrat în vigoare din 23 martie 2023. Iar aruncarea la întâmplare, arderea și înhumarea cauciucurilor sunt pedepsite cu amendă).
O persoană fizică are dreptul să lase anvelopele uzate la punctul de unde le-a cumpărat sau la punctul unde și-a schimbat anvelopele. Sistemele colective autorizate în gestionarea anvelopelor uzate au obligație legală de a organiza puncte de colectare pentru persoane fizice. Și nu trebuie să plătim nicio taxă, fiindcă asta prevede și regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate. Uleiurile și anvelopele uzate se preiau gratuit. Asta prevede legea. Dacă cineva solicită bani pentru a lăsa anvelopele, este ilegalitate, accentuează expertul de mediu Ruslan Nercaș, solicitat de Ecopresa.
Numărul punctelor autorizate de colectare a anvelopelor uzate a crescut față de acum un an sau doi, dar oricum sunt insuficiente în unele regiuni.
Procesul de colectare s-a îmbunătățit parțial prin înființarea unor puncte autorizate de predare, însă acoperirea acestora rămâne insuficientă la nivel național. Multe service-uri auto și comercianți au început să accepte anvelopele uzate de la clienți, dar încă există unii care nu cunosc reglementările în domeniu și nu-și cunosc obligațiile, constată Nicolae Strulea, Drectorul adjunct al Agenției de Mediu, solicitat de Ecopresa.
Colectarea și valorificarea colectivă se realizează prin „MoldControl” - acesta este singurul sistem colectiv autorizat din Republica Moldova pentru deșeurile de anvelope de diverse tipuri.
Cei care doresc să predea anvelope uzate, pot solicita suportul acestui sistem colectiv, inclusiv la nr. de tel. +373 60 291 291.
Agenția de Mediu ne-a oferit o listă cu 15 agenți economici care sunt autorizați să colecteze anvelope vechi și să le transporte centralizat la companiile care reciclează (puțini sunt și reciclatori): SRL ,,Ecoelastic Lux; SRL „Moldrec Group”; SRL „Ispan Lux”; SRL „Kirkland Grup”; SRL „GMC Innovation”; SRL „Finplast - Prim”; SRL „ECO RECYCLING”; SRL „Palin Construct”; SRL „Big Boss Trucks”; SRL „GMR Recycle Solutions”; SRL „Ecoelastic”; SRL „Eco Save Team”; SRL „Lafarge Ciment” (Moldova); SRL „Terrecycling”; SRL „ERODALS”.
Potrivit Agenției de Mediu, Regulamentului privind gestionarea anvelopelor uzate a pus bazele unui sistem mai clar de colectare și valorificare a anvelopelor uzate, stabilind responsabilități pentru importatori, distribuitori și utilizatori. Totodată, implementarea Răspunderii Extinse a Producătorului (REP) a început să funcționeze treptat, determinând un număr tot mai mare de agenți economici să participe la sistemele de colectare.
Odată cu intrarea în vigoare a regulamentului, foarte mulți operatori din cei care prestează servicii de schimbare a anvelopelor, de înlocuire a lor sau de vânzare, au devenit foarte activi în căutarea de operatori care ar putea să le preia deșeurile de anvelope de la punctele de lucru, observă și Ruslan Nercaș.
Ce cantități de anvelope uzate au fost colectate în 2024?
În 2024, în Republica Moldova au fost importate în jur de 11.000 de tone de anvelope (100 de anvelope pentru mașină cântăresc în medie o tonă). Importul de cauciucuri este în creștere de la an la an, pentru că sporește și numărul de mașini.
Despre cantitatea de anvelope vechi colectate și ce s-a întâmplat ulterior cu acestea vom afla după 30 aprilie – până la această dată, fiecare operator urmează să depună raport la Agenția de Mediu. „MoldControl” urma să colecteze cel puțin 2.000 de tone de anvelope, obiectiv care, conform surselor noastre, a fost atins.