În 2011, călugării mănăstirii au deschis o mini-fabrică de producere a ceaiurilor, iar din 2013 acestea sunt certificate ca produs ecologic, Zăbriceni fiind unica mănăstire cu certificat eco din Moldova.
Am cultivat fructe, legume și plante medicinale dintotdeauna, iar ceaiul a fost și este cea mai des consumată băutură în incinta mănăstirii. Primeam oaspeți, savuram ceai împreună, dar când vroiau să ia niște amestecuri din plante acasă, nu aveam ambalajul potrivit. Așa ne-a venit idea unei mini-fabrici pentru producția de ceaiuri medicinale. Cu ajutor financiar extern, am achiziționat o uscătorie și tehnologia necesară pentru ambalarea plantelor, susține călugărul Dormidont.
Reprezentanți ai clusterului specializat pe cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale și aromatice din Nisporeni au efectuat o vizită de studiu la întreprinderea „Bio Cămara” a mănăstirii din satul Zăbriceni, raionul Edineţ.
Participanții au vizitat spațiile pentru uscarea și stocarea plantelor, fiind martori și la procesul manual de ambalare a ceaiurilor.
Fiecare ceai al nostru pe care îl cumpărați sau găsiți în magazine este ambalat manual. Așa fac și producătorii eco din alte țări, așa preferăm să facem și noi, pentru a limita cât mai mult folosirea tehnologiilor moderne și a transmite acel suflu uman consumatorilor, explică călugărul.
Vizita a continuat la plantația lui Ion Cebotari din satul Cureșnița Nouă, raionul Soroca. Din 2015, pe o suprafață de 10 hectare, antreprenorul cultivă plante medicinale bio, cu certificat eliberat de instituțiile din Germania, certificarea fiind obținută atât pentru plante, cât și pentru pământul pe care acestea sunt cultivate. Compania cultivă peste 10 soiuri de plante medicinale care sunt disponibile local și exportate în Franța și Germania.
Cred mult în această afacere, căci produsele certificate ecologic sunt la temelia unei vieți lungi și sănătoase. Sunt produse un pic mai scumpe, dar își merită investiția. În Moldova, acest lucru încă nu este pe deplin conștientizat, observ cum la evenimente și târguri sunt de 10 ori mai mari rândurile la frigărui decât la ceaiuri medicinale, sperăm că tendința se va schimba treptat, susține Ion Cebotari.
Această vizită de studiu ne-a oferit o perspectivă complexă asupra procesului de cultivare, procesare și ambalare a plantelor medicinale și aromatice, inclusiv a amestecurilor de ceai. Am apreciat deschiderea antreprenorilor și înțelegem mai bine eforturile necesare pentru a aduce produse naturale de înaltă calitate pe piața locală și internațională, spune Lucia Ușurelu, președinta grupului de inițiativă a clusterului Nisporeni.
Microregiunea Nisporeni este una din cele trei microregiuni beneficiare care vor primi granturi în valoare de câte 400.000 de dolari pentru a stimula creșterea economică locală în următorii doi ani. Fondurile sunt oferite prin intermediul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Elveția și implementat de PNUD.