REGULI NOI PENTRU PRODUCȚIA AGRICOLĂ ECOLOGICĂ. Vedeți detalii

31 jul 2023
Deputații au adoptat un proiect de lege care are ca scop asigurarea dezvoltării durabile a producției ecologice. Proiectul, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, urmărește instituirea unui cadrul normativ raliat la standardele internaționale, precum și asigurarea funcționării eficiente a pieței interne a produselor ecologice, concurenței loiale, dar și protecția intereselor consumatorilor.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va avea mai multe atribuții
Documentul stipulează produsele și substanțele permise pentru utilizare în producția ecologică, etichetarea și certificarea produselor ecologice, importul și exportul acestora,  precum și măsurile care pot fi aplicate în cazul nerespectării conformității în producția ecologică. De asemenea, documentul prevede delegarea mai multor competențe Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), inclusiv prin redirecționarea către Agenție a unor atribuții care, în prezent, sunt exercitate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Subvenții pentru stimularea dezvoltării agriculturii ecologice
O altă prevedere a proiectului vizează acordarea subvențiilor pentru stimularea dezvoltării agriculturii ecologice. Subvențiile vor fi acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, mărimea și modul de acordare a acestora urmând a fi stabilite de către Guvern.
 
În scopul evidenței și schimbului de date aferente activității în domeniul producției agroalimentare va funcționa un sistem informațional automatizat privind producția ecologică.
 
Proiectul de lege privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice a fost supus consultărilor publice pe platforma Comisiei parlamentare și Ministerului de resort cu participarea reprezentanților instituțiilor din domeniu, membrilor asociațiilor de profil, exponenților organismelor de inspecție și certificare naționale. Totodată, documentul a fost supus evaluării de către experții europeni.
Documentul poate fi descărcat AICI
loading ...