UTILIZAREA ENERGIEI REGENERABILE ÎN AGRICULTURĂ: o soluție eficientă pentru producții mai mari cu costuri mai reduse

03 oct 2022
Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), au organizat un nou atelier de lucru cu genericul „Energie din surse regenerabile pentru o dezvoltare durabilă în agricultură. Perspective noi pentru sectorul de irigare”. Instruirea a fost dedicată asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații (AUAI) care pompează apa pentru irigare din râul Prut.

Evenimentul a coincis cu Săptămâna Europeană a Energiei Durabile - cel mai mare forum European, care abordează soluțiile de viitor din domeniul energiei verzi și a eficienței energetice. Instruirea a avut ca scop familiarizarea agricultorilor cu rolul și impactul surselor de energie regenerabilă în sectorul agricol, precum și programele existente de suport în acest sens. La eveniment au participat circa 30 de reprezentanți ai conducerii și membri ai AUAI Compact şi post-Compact.

Directoarea executivă a FDD Moldova, Valentina Badrajan, a menţionat că în contextul creșterii semnificative a prețurilor la energie electrică, ponderea costurilor resurselor energetice în tariful per 1 m3 de apă utilizată la irigare, variază de la 20 la 60 la sută, fapt ce impune noi abordări în vederea reducerii costurilor energetice și sporirea competitivității.



„În ultima vreme agricultorii devin tot mai interesați de subiectul energiei regenerabile. De acest fapt ne-am convins încă o dată imediat după desfășurarea evenimentului similar din luna august. La scurt timp după seminar, două asociații au aplicat la apelul propunerilor de proiecte UNIDO pentru a obține susținerea în implementarea proiectelor legate de instalarea panourilor fotovoltaice în cadrul sistemelor de irigare. Echipa FDD Moldova va continua să sprijine astfel de inițiative ale asociațiilor.

Extinderea și accelerarea masivă a utilizării energiei din surse regenerabile ne va permite să devenim mai independenți energetic, impulsionând tranziția verde și reducând în timp prețurile de consum”, a menționat Valentina Badrajan.

Specialista în Dezvoltarea Afacerilor din cadrul Proiectul USAID/APM, Oxana Arhip, a menționat că orice criză mondială generează anumite oportunități și progrese. Iar valorificarea acestor oportunități prin implementarea proiectelor de utilizare a energiei verzi, cu siguranță, va determina diferența de profit în afacerile agricole, întrucât se obțin producții mai mari cu costuri mai reduse. Astfel, agricultorii pot deveni mai competitivi, asigurând și standardele de calitate necesare.

Totodată, au fost prezentate aspectele tehnico-economice ale instalațiilor solare fotovoltaice și eoliene în proiectele din sectorul agricol, statistici referitoare la evoluția contorizării nete a energiei electrice din surse regenerabile, tehnologiile disponibile în acest sector, precum şi potenţialul Republicii Moldova privind capacitatea de obţinere a energiei verzi de către Victor Gropa, expert tehnic, decanul Facultății de Energie și Inginerie Electrică, Universitatea Tehnică a Moldovei.  

O atenție deosebită s-a atras şi la aspectele economice privind utilizarea surselor de energie regenerabilă în agricultură, producătorii eligibili, componentele şi costurile investiționale privind instalaţiile din domeniul menţionat.



Despre cele mai importante surse de finanţare în domeniul energiei regenerabile a vorbit Mihaela Grumeza, Expertă Atragerea Fondurilor Nerambursabile, menționând despre oportunitățile oferite de Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenorialului, Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii cu suportul Proiectului USAID „Tehnologiile Viitorului”, Facilitatea BERD de finanţare a Economiei Verzi (GEFF),  Livada Moldovei din resursele BEI, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură etc.  

Participanţii au avut ocazia să se familiarizeze cu un exemplu concret de implementare şi utilizare a energiei verzi în agricultură, prin intermediul vizitei de studiu la întreprinderea agricolă „SRL PDG Fruct” sub conducerea administratorului Dumitru Plămădeală.

Compania dispune de 7 camere frigorifice a câte 120 tone fiecare și 2 camere de prerăcire, astfel, necesitând un consum considerabil de energie.

Pentru a reduce din costuri, antreprenorul a decis acum câțiva ani să acceseze un credit finanțat de partenerii de dezvoltare, iar datorită suportului acordat, 300 de panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperișul depozitului, reducând considerabil factura anuală de energie electrică.



Ulterior, agricultorii au efectuat o vizită la sera hidroponică modernă din orașul Călărași, gestionată de Zinaida Plămădeală, tânăra care activează în sectorul agricol de mai bine de zece ani.

Afacerea prevede un consum substanțial de energie, dar datorită unui grant în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, ferma dnei Plămădeală a obținut independență energetică.

Un eveniment similar a fost organizat în luna august pentru majoritatea AUAI-urilor amplasate în proximitatea râului Nistru.

Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova
loading ...