VIDEO: Economia circulară sau cum transformăm deșeurile în resurse

29 nov 2024
În fiecare zi, producem cantități impresionante de deșeuri. Dar ce se întâmplă cu ambalajele după ce le aruncăm? AO Reciclare răspunde la această întrebare, schimbând.
 
În Republica Moldova, producătorii sunt obligați prin lege să gestioneze deșeurile generate de ambalajele lor. AO Reciclare îi sprijină să-și îndeplinească aceste obligații prin colectare, reciclare și promovarea unui sistem sustenabil.
 
Vadim Axenti, Director Executiv AO Reciclare:
AO Reciclare este cel mai mare sistem colectiv din R. Moldova care asigură preluarea responsabilității privind preluarea responsabilității privind gestionarea ambalajelor. În primele 9 luni ale anului, am reușit să colectăm și să reciclăm peste 2150 tone de ambalaje din sticlă, peste 100 tone de ambalaje din plastic, 2106 tone de deșeuri din hârtie și carton, 283 tone de ambalaj din metal și 290 tone de deșeuri din lemn.
 
Dacă aderă la AO reciclare și ne încredințează nouă gestionarea ambalajelor, companiile sunt scutite de taxele de mediu.
 
AGROMEDIA a realizat un material video despre modul în care sunt gestionate deșeurile în Moldova. Am mers să vedem ce se întâmplă cu ambalajele după ce le aruncăm? Și am vrut să aflăm cum putem contribui fiecare pentru un mediu mai curat?
 
Am găsit un exemplu frumos de implicare a autorităților publice locale în localitățile Hâncești și Mereni. Primăriile colaborează cu AO Reciclare. Acest sistem ajută comunitățile să organizeze mai bine colectarea selectivă și să reducă cantitatea de deșeuri care ajung la gropile de gunoi.
 
Gheorghe Covaș, Șef ÎM Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare din orașul Hîncești:
Avem amplasate platforme pentru depozitarea deșeurilor cu tomberoane speciale pentru sortarea deșeurilor din plastic și carton. Le depozităm, apoi le transportăm la compania de reciclare ABS Recycling Moldova. Sortând, protejăm mediul înconjurător, dar este și mijloace financiare suplimentare
 
Alexandru Bîrca, Primarul satului Mereni, raionul Anenii Noi:
În localitate, avem 4 tipuri de tomberoane, peste 20 de rampe de depozitare. De când sortăm deșeurile, s-a îmbunătățit și calitatea aerului din localitate.
 
Deșeurile colectate ajung în fabrici, unde sunt transformate în produse noi. Procesul începe cu o colectare corectă, iar calitatea materialelor reciclate este esențială pentru succesul economiei circulare.
 
Irina Balica, Manageră ABS Recycling Moldova:
Unul din avantajele colaborării cu un sistem REP este creșterea eficienței operațiunilor. Asta demonstrează angajamentul companiilor față de sustenabilitate și le ajută să se alinieze la cerințele internaționale. Prin parteneriate solide, reciclarea devine un proces mai simplu și mai eficient.
 
Membrii AO Reciclare subliniază importanța responsabilității sociale. Prin reciclare, nu doar protejăm mediul, ci reducem costurile de producție folosind materiale refolosibile.
 
Mircea Manoli, Director Executiv al Asociației Presatorilor de Fructe și Legume „SPERANȚA-CON”:
Mai mulți membri ai asociației noastre au aderat la AO Reciclare. Acum, în perioada când are loc armonizarea legislației naționale la standardele europene a fost important pentru noi să colaborăm cu AO Reciclare. Sunt un partener de încredere.
 
Asociația Obștească RECICLARE este o organizație de implementare a obligațiilor privind Responsabilitatea Extinsă a Producătorului. Asociația preia responsabilitatea producătorilor și importatorilor care plasează pe piața din Republica Moldova produse ambalate și generează deșeuri de ambalaje, în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare a acestora.
 
Cu toții avem un rol de jucat. Producătorii, autoritățile locale și fiecare dintre noi putem contribui la un viitor mai sustenabil. Fiecare gest contează. Reciclează astăzi pentru un mediu mai curat!”
 
loading ...