CE SE ÎNTÂMPLĂ PE PIAȚA CEREALELOR? Prețuri mizere în porturi

15 sep 2023
Astăzi, 15 septembrie, expiră interdicția privind comercializarea cerealelor și a semințelor oleaginoase pe piețele din România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria. Comisia Europeană nu a anunțat dacă va prelungi sau nu restricțiile.
 
Între timp, Polonia a decis să mențină restricțiile. Ungaria, de asemenea, va păstra granițele închise pentru importuri de cereale și oleaginose din Ucraina. De cealaltă parte, guvernul Bulgariei anunță că va ridica restricțiile, fermierii spun că vor protesta. Slovacia și România, nu s-au expus pe acest subiect, deocamdată.
 

 
Fermierii din Republica Moldova spun că și la noi situația este tensionată. Traderii oferă prețuri mizere, care nu acoperă nici măcar cheltuielile. S-au bucurat de roadă mai bună anul acesta, dar care stă în hambare.
 
Avem anul acesta o recoltă foarte bună la grâu, 6,3 tone/hectar. Dar nu avem cui să-l vindem. Prețul este în scădere continuă, a ajuns la. Se întâmplă pentru că din Ucraina vine necontrolat grâu cu un preț foarte mic: 2-2,3 lei/kg. Drept urmare, automat, prețurile din Moldova se prăbușesc. Țările vecine au închis granița pentru importurile de cereale din Ucraina. Noi nu am întreprins această măsură și agricultorii suportă consecințele. Am recoltat în gospodărie 47 de mii de tone grâu și nu îl putem vinde. Sinecostul este mult mai mare decât prețul la ziua de azi, a declarat pentru AGROMEDIA Victor Hropotinschi, administrator Agro-SZM.
 
Presa din România scrie că traderii nu mai fac contracte nici la prețuri mici. Aceștia așteaptă să vadă ce se întâmplă cu politica importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina. Totodată, potrivit informației publicate MAIA, atât prețurile în portul Constanța cât și cele din Burgas, Bulgaria nu sunt în scădere.
 
loading ...