Exporturile agroalimentare ale UE au atins 19 miliarde EUR, în creștere cu 1,5% față de luna anterioară și cu 4% față de ianuarie 2024. Cele mai mari creșteri ale exporturilor s-au înregistrat în relația cu SUA (+10%) și Elveția (+16%), în timp ce exporturile către China au scăzut cu 13%, în special din cauza diminuării livrărilor de cereale.
Importurile au crescut semnificativ, cu 7% față de decembrie și cu 19% față de ianuarie 2024, ajungând la 16 miliarde EUR. Creșterea a fost determinată de majorările de prețuri pentru cacao și cafea, dar și de volume sporite din țări precum Côte d’Ivoire (+77%), Ghana (+153%) și China (+46%).
Scăderea exporturilor de cereale afectează balanța comercială
În ciuda unui excedent comercial de 3 miliarde EUR, balanța agroalimentară a UE a suferit o scădere de 38% față de ianuarie 2024, din cauza creșterii costurilor la importuri. Cele mai mari scăderi în exporturi s-au înregistrat la cereale (-37%), uleiuri vegetale (-17%) și oleaginoase (-22%), în timp ce categoriile cu cea mai mare creștere au fost:
- Cafea, ceai, cacao și condimente: +55%
- Ciocolată și produse de cofetărie: +18%
- Produse lactate: +8%
La nivelul importurilor, cele mai spectaculoase creșteri s-au remarcat la:
- Cafea, ceai, cacao și condimente: +66%
- Fructe și nuci: +23%
- Produse nealimentare tehnice: +25%
Pe de altă parte, importurile de zahăr (-53%), oleaginoase (-10%) și cereale (-1%) au fost în scădere.
Datele reflectă o piață volatilă, influențată de variații puternice de prețuri și de redistribuiri ale fluxurilor comerciale globale, în special în contextul tensiunilor geopolitice și al schimbărilor climatice.
Comisia Europeană va publica următorul raport de monitorizare în iunie 2025, cu actualizări privind primul trimestru al anului.