COSTURI MAI MARI PENTRU PRODUCEREA CARTOFULUI ÎN UE

25 mar 2022
Încă la începutul anului, fermierii din țările europene au estimat că vor fi nevoiți să cheltuie cu aproximativ 20 %  mai mult pentru cultivarea cartofului. Acest fapt s-a adeverit, ba chiar a depășit estimările, transmite AGROMEDIA, cu referire la freshplaza.com.

Prețurile și așa mari la carburanți și energia electrică au sărit în sus și mai mult odată cu declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina. Toate acestea, amplificate de prețurile destul de convenabile pentru producători la porumb și floarea soarelui îi cam pune pe gânduri pe fermierii din Europa Centrală și de Nord. Aceștia stau la dubii dacă vor mai cultiva cartofi sau vor alege să semene alte culturi. Fermierii europeni încearcă să negocieze majorarea prețului la cartof.

Cu toate acestea, NEPG (asociația europeană care reunește producătorii de cartofi din Franța, Germania, Țările de Jos și Belgia) nu prezice schimbări majore ale prețului de cumpărare, atât pentru consumator, cât și pentru cei care cumpără cartoful la procesare, deși situația din piețe, în ultimele saptămâni a fost una incertă.

În plus, există un grad de incertitudine în ceea ce privește disponibilitatea și costul uleiului de prăjit (pentru următoarele săptămâni și luni), precum și o serie de dificultăți logistice (lipsa containerelor și dificultăți în procesul de transportare) și costuri mai mari aferente.
 

COSTURI MAI MARI PENTRU PRODUCEREA CARTOFULUI ÎN UE

COSTURI MAI MARI PENTRU PRODUCEREA CARTOFULUI ÎN UE

COSTURI MAI MARI PENTRU PRODUCEREA CARTOFULUI ÎN UE

loading ...