CUM PUTEM REDUCE IMPACTUL DĂUNĂTORILOR DE TOAMNĂ LA RAPIȚĂ?

11 sep 2023
Conceptul de rapiţă asociată cu alte culturi există de mai bine de zece ani. De ce ieşi în câştig dacă semeni lângă rapiţă (cultură de bază) o cultură companion? Ce plante pot însoţi rapiţa? În primul rând, vorbim de reducerea impactului dăunătorilor de toamnă şi de o mai bună dezvoltare a plantei.
 
Scade populaţia de dăunători toamna
Asocierea dintre rapiţă (cultură de bază) şi o cultură însoţitoare de leguminoase prezintă multiple beneficii, în special în solurile cu un potenţial scăzut, se arată într-un articol publicat recent de publicaţia Reussir. Apoi, plantele însoţitoare ajută la înfiinţarea culturii de rapiţă.
 
Speciile asociate cu rapiţa, în principal leguminoasele, reduc numărul larvelor de insecte toamna, cu condiţia ca biomasa coronamentului să fie suficientă, cel puţin 200-300 g/mp la intrarea în iarnă, spune Michael Geloen, de la Terres Inovia Bourgogne-Franche-Comté.
 
Cu 1,5 kg mai multă biomasă de rapiţă/mp
Rezultatele testelor arată că se obţine o biomasă mai mare cu 1,5 kg rapiţă/mp în cazul în care cultura asociată nu depăşeşte 20% din suprafaţa acoperită. Dinamica de creştere a rapiţei este îmbunătăţită, cu efect asupra înrădăcinării şi a aportului de azot şi, prin urmare, va fi mai puţin probabil să sufere de un deficit de azot în toamnă şi va avea o repornire mai bună la sfârşitul iernii.
 
Cum funcţionează sistemul în solurile hidromorfe?
Cultura însoţitoare de leguminoase, pe lângă impactul asupra insectelor de toamnă şi asupra producţiei de biomasă, are un efect asupra structurii solului. Rapiţa asociată cu leguminoase iernează mai bine pe soluri cu tendinţă hidromorfă, pentru că apa stagnează mai puţin la suprafaţa terenului. De asemenea, plantele însoţitoare cu o acoperire bună a solului, cum ar fi lintea sau schinduful, concurează şi ele cu buruienile în beneficiul rapiţei.
 
Unele companii comercializează „la pachet” seminţele de rapiţă cu plante însoţitoare. Spre exemplu, un amestec de plante însoţitoare format din măzăriche de primăvară, schinduf şi trifoi de Alexandria.
 
Leguminoasele pot fi semănate în acelaşi timp cu rapiţa sau înainte de aceasta. Această a doua opţiune funcţionează cel mai bine dacă leguminoasele sunt semănate suficient de devreme, înainte de 25 august, deoarece acestea sunt plante de zi lungă.
 
Sursa: Revista Ferma 
loading ...