DOLOMITA CA ÎNGRĂȘĂMÂNT. Pe ce tipuri de sol o putem utiliza, doze și mod de administrare

01 dec 2022
Adesea, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului nu necesită cheltuieli mari. Trebuie doar să dați pământului ceea ce îi lipsește. Introducerea făinii de dolomit este o modalitate bună, ieftină și ecologică de a îmbunătăți calitatea solului, aducându-i aciditatea la valori favorabile plantelor.

Făina de dolomită se numește roca zdrobită - dolomita. Formula chimică a mineralului este CaMg (CO2). Aceasta conține calciu (55%), magneziu (40%), fier, fosfor, zinc, plumb și mangan. Conținutul de umiditate nu trebuie să depășească 0,5-1%. Este o pulbere gri-albăstrui fină.  

Perioada de valabilitate a făinii de dolomită (supusă condițiilor optime de depozitare - în locuri uscate) este de 5 ani. Mineralul dolomit în sine, chiar și atunci când este solidificat, nu își pierde proprietățile mult timp.

Când putem aplica dolomita

Dolomita se poate utiliza la reglarea pH-ului solului prin aplicare toamna, în același timp cu lucrările de pregătire a terenului. Aceasta îmbunătățește proprietățile naturale ale solului și creează condiții pentru obținerea unor randamente ridicate și durabile.

Efectele dolomitei asupra solului:
  • aciditatea dăunătoare culturilor este neutralizată;
  • solul devine mai friabil, structurat;
  • apa și substanțele nutritive sunt mai bine absorbite și reținute;
  • solubilitatea elementelor dăunătoare plantelor - aluminiu și mangan - este redusă;
  • activitatea vitală a microorganismelor benefice este activată;
  • efectul îngrășămintelor minerale și organice aplicate crește.
Proprietatea nu mai puțin relevantă a făinii de dolomit este abilitatea de a rezista la penetrarea în legume și pomușoare a nitraților, și a metalelor grele. Și dacă elementele radioactive intră în celulele plantelor, îngrășământul calciu-magneziu accelerează eliminarea lor.



Făina din dolomit are o serie de proprietăți și calități importante care, de asmenea, ar trebui enumerate:
  • inhibă bolile infecțioase;
  • sporește rezistența plantelor la cloroză, petele brune;
  • îmbunătățește formarea de clorofilă și activează fotosinteza;
  • favorizează creșterea masei verzi și crește randamentul;
  • mărește digestibilitatea sistemului de rădăcini de îngrășăminte fosfatice din plante;
  • contribuie la prelungirea înfloririi legumelor și a pomilor fructiferi;
  • corodează învelișul chitinos al insectelor.
Dolomita poate fi încorporată în sol toamna sau primăvara devreme în timpul lucrărilor de întreținere.

Cum utilizăm dolomita

Doza de făină de dolomită pentru fiecare parcelă (chiar și în aceeași grădină de legume) este diferită și depinde de structura și aciditatea solului. Ea variază de la 200 g pe soluri ușoare (nisipoase și ușor pământoase) până la 900 g pe soluri grele (argilă). Din acest motiv, se recomandă să utilizați dolomita numai după ce efectuați analiza solului și nu mai des decât o dată în 4-5 ani.

Doze orientative recomandate:
  • la pomi fructiferi - 2 - 3 kg / pom;
  • la legume sau vița-de-vie - 0.3 kg / mp;
  • culturi de câmp - 0.15 kg / mp;
  • soluri argiloase - 0.35 kg / mp;
  • soluri nisipoase - 0.25 kg / mp.
Folosind făină de dolomit, este necesar să se ia în considerare compatibilitatea cu alte tipuri de îngrășăminte. Încercați să o aplicați la distanța de 2-3 săptămâni de îngrășămintele cum ar fi ureea, azotatul de amoniu, superfosfatul, sulfatul de amoniu.

Unii specialiști recomandă să-l utilizați împreună cu zeama bordeleză, acidul sulfuric, acidul boric, compostul și turba.

Sursa:kak-svoimi-rukami
loading ...