Făina de dolomită se numește roca zdrobită - dolomita. Formula chimică a mineralului este CaMg (CO2). Aceasta conține calciu (55%), magneziu (40%), fier, fosfor, zinc, plumb și mangan. Conținutul de umiditate nu trebuie să depășească 0,5-1%. Este o pulbere gri-albăstrui fină.
Perioada de valabilitate a făinii de dolomită (supusă condițiilor optime de depozitare - în locuri uscate) este de 5 ani. Mineralul dolomit în sine, chiar și atunci când este solidificat, nu își pierde proprietățile mult timp.
Când putem aplica dolomita
Dolomita se poate utiliza la reglarea pH-ului solului prin aplicare toamna, în același timp cu lucrările de pregătire a terenului. Aceasta îmbunătățește proprietățile naturale ale solului și creează condiții pentru obținerea unor randamente ridicate și durabile.
Efectele dolomitei asupra solului:
- aciditatea dăunătoare culturilor este neutralizată;
- solul devine mai friabil, structurat;
- apa și substanțele nutritive sunt mai bine absorbite și reținute;
- solubilitatea elementelor dăunătoare plantelor - aluminiu și mangan - este redusă;
- activitatea vitală a microorganismelor benefice este activată;
- efectul îngrășămintelor minerale și organice aplicate crește.
Făina din dolomit are o serie de proprietăți și calități importante care, de asmenea, ar trebui enumerate:
- inhibă bolile infecțioase;
- sporește rezistența plantelor la cloroză, petele brune;
- îmbunătățește formarea de clorofilă și activează fotosinteza;
- favorizează creșterea masei verzi și crește randamentul;
- mărește digestibilitatea sistemului de rădăcini de îngrășăminte fosfatice din plante;
- contribuie la prelungirea înfloririi legumelor și a pomilor fructiferi;
- corodează învelișul chitinos al insectelor.
Cum utilizăm dolomita
Doza de făină de dolomită pentru fiecare parcelă (chiar și în aceeași grădină de legume) este diferită și depinde de structura și aciditatea solului. Ea variază de la 200 g pe soluri ușoare (nisipoase și ușor pământoase) până la 900 g pe soluri grele (argilă). Din acest motiv, se recomandă să utilizați dolomita numai după ce efectuați analiza solului și nu mai des decât o dată în 4-5 ani.
Doze orientative recomandate:
- la pomi fructiferi - 2 - 3 kg / pom;
- la legume sau vița-de-vie - 0.3 kg / mp;
- culturi de câmp - 0.15 kg / mp;
- soluri argiloase - 0.35 kg / mp;
- soluri nisipoase - 0.25 kg / mp.
Unii specialiști recomandă să-l utilizați împreună cu zeama bordeleză, acidul sulfuric, acidul boric, compostul și turba.
Sursa:kak-svoimi-rukami