EVOLUȚIA PREȚURILOR LA CEREALE ȘI SEMINȚE OLEAGINOASE. La ce să ne așteptăm: scumpiri, ieftiniri?

02 feb 2023
Pentru mai multe zile, chiar săptămâni consecutiv, prețurile futures pentru cereale au scăzut neașteptat de mult la bursele mondiale, la Bursa Matif și la Bursa de Valori din Chicago, iar grâul și porumbul sunt cele mai afectate. Cred eu că, această scădere a prețurilor a fost susținută de contextul preocupărilor legate de economia mondială (și alte mărfuri, precum petrolul, cuprul și gazul, au scăzut), dar și de buna dezvoltarea a culturilor de toamnă.

În prezent, în țara noastră, exporturi de cereale practic nu se fac sau dacă sunt, acestea sunt realizate în baza stocurilor formate anterior. Acest lucru se întîmplă din cauza scăderii prețurilor pe piața externă, menționează Ion Cornea, doctor în economie, director achiziții Verum Group.

Pe o perioadă scurtă de timp, prețurile vor continua să scadă, și nu din cauză că avem stocuri încă foarte multe, dar din cauza că cererea este slabă, multe economii importante sunt în recesiune, pun accent pe stocurile acumulate anterior și speră la diminuări mai semnificative de preț, de aceea se resimte această ușoară relaxare a pieții mondiale, a achizițiilor.

Dacă e să ne uităm peste cotațiile reale, atunci vedem că grâul MATIF pentru livrarea în martie a scăzut miercuri-joi destul de mult pe Bursa de la Paris, coborând la 284,50 euro pe tonă/ închidere la Bursă din data de 25/01/2023. Prețul porumbului MATIF în contractul pentru martie a scăzut de asemenea până la o cotație de 274,75 euro pe tonă. De asemenea, și pe Bursa de la Chicago, grâul și porumbul CBoT în contractul din martie s-a ieftinit esențial, cu o cotație mult mai mică față de perioadele precedente, în același timp și pretul la cerealele din portul Constanța au înregistrat cotații în scădere, spune specialistul.

Condițiile meteorologice destul de bune din această toamnă și iarnă ne fac să privim cu optimizm recoltele care ar putea fi obținute în anul 2023. Cu optimizm, dar în același timp destul de conservatoare din cauza costurilor de producție mari, în special pentru îngrășăminte și carburanți. Mai mult, producția de cereale ucrainene în 2023 va fi micșorată deoarece fermierii s-au confruntat cu lipsă de semințe, de îngrășăminte și de alte inputuri, ceea ce a redus suprafețele cultivate cu cereale de toamnă, creând un gol în oferta viitoare de grâu, orz și rapiță la nivel global. Din aceste considerente, cred eu că există suficiente motive ca prețurile la cereale în perioadele imediat următoare să se aprecieze, dar nu trebuie să uităm că războiul din țara vecină este în plină amploare și poate schimba situația globală în orice moment.

Putem constata, că la început de an, fermierii urmăresc cu mare atenție tendințele de pe piața de cereale. Aceste tendințe ale prețurilor sunt un indicativ bun pentru modul în care vor evolua contractele futures în perioada următoare, când o mare parte dintre agricultorii din Republica Moldova se vor decide dacă să vândă înainte de recoltă sau să aștepte până când vor avea roada nouă în depozite.

Nouă, că companie de trading, dar și producători, nu ne rămâne decăt să sperăm că în săptămânile următoare situația de pe piața agrocerealieră se va schimba, că prețurile puțin vor crește și fermierii vor reuși să-și vîndă producția agricolă la un preț corect oferit de Verum Group, a punctat Ion Cornea.
 
loading ...