EXCLUSIV PENTRU AGROMEDIA. Eduard Grama, despre impactul secetei asupra prețurilor

07 aug 2020
De câteva săptămâni se tot vorbește despre secetă și efectele ei. Am solicitat un interviu la acest subiect de la Eduard Grama, președintele asociației “Agrocereale”, dar și fost ministru al Agriculturii. Potrivit lui Grama, seceta din acest an este mai puternică pentru că nu au căzut precipitații în toamna anului 2019 și nici iarna nu am avut parte de zăpadă.

Au fost afectate toate culturile, dar grâul a fost cel mai compromis. Nu putem să comparăm cu recolta de anul trecut, dar putem spune că anul acesta am avut o recoltă mai mica decât anii 2017 și 2018. Dacă în continuare nu vom avea precipitații, putem pierde și cerealele din grupa II-a, ceea ne pune în dificultate pe toți, și producătorii agricoli, și crescătorii de carne, și exportatorii”, a declarat Eduard Grama.

L-am întrebat pe Eduard Grama dacă prețul cerealelor va crește, în condițiile în care producție este mai puțină.

Anul acesta prețurile deja sunt mai mari cu 20 % la începutul recoltării în comparație cu anul trecut. Evident că o roadă scăzută duce și la un deficit de producție care este supusă exportului și la prețul mărit, dar să nu uităm că prețul nu poate crește până la nesfârșit deoarece noi depindem de prețul la nivel internațional și nu poți vinde grâul în țară mai scump decât el este la bursă. La momentul actual situația este foarte incertă – nu se tranzacționează nimic, se vând partide mici pentru acoperirea cheltuielilor curente și toți așteaptă să crească prețul. Dar până unde? Piața este liberă și toți au acces la sisteme informaționale, putem vedea evoluția prețului la nivel european și internațional. Orice producător își dorește ca producția lui să fie vândută la un preț cât mai mare și mai avantajos, dar asta nu depinde de dorințele noastre - depinde pe prețul pe piața internațională”, susține președintele asociației “Agrocereale”.

Eduard Grama a mai spus că piața de export este liberă și deschisă, iar dacă producătorii agricoli sunt în stare singuri să-și vândă producția și la un preț satisfăcător, atunci nu le rămâne decât să o facă.

 “La momentul actual, în țară, exportul de cereale și oleaginoase efectuează peste 160 de agenți economici, nu 1 sau 5 sa 10 – peste 160. O cifră destul de mare. Totuși, nu există și nu a existat pericol pentru securitatea alimentară a țării. Suntem în secolul XXI și nu în anii 30-40 ai secolului XX-le-a. Dacă vorbim despre realitățile anului 2020, necesitățile Republicii Moldova pentru acoperirea securității alimentare sunt în jur de 300 000 tone de grâu anual și circa 30 000 tone de ulei de floarea soarelui. Anul acesta va fi cel puțin dublu acoperită necesitatea. Să nu uităm și de importurile masive de ulei și făină din țările vecine: Ucraina, România sau Belarus”, precizează fostul ministru al Agriculturii.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

SCADE PREȚUL GRÂULUI? Datele noului raport USDA și situația pe piața mondială

18 jan 2022

STAREA CULTURILOR AGRICOLE ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ: Ce spun fermierii din diferite regiuni ale țării

17 jan 2022

TEREOS AR PUTEA IEȘI DE PE PIAȚA ROMÂNIEI: Motivul prezentat de compania care este al doilea mare producător de zahăr din lume

14 jan 2022

FERMIERII DIN CRIULENI: 850 ha de porumb au rămas în câmp. Recoltatul în plină iarnă continuă

04 jan 2022

SE SCUMPESC ÎNGRĂȘĂMINTELE, CREȘTE ȘI PREȚUL LA PRODUCȚIA AGRICOLĂ. De ce? Vezi argumentele

03 jan 2022

EXCLUSIV PENTRU AGROMEDIA. Eduard Grama, despre impactul secetei asupra prețurilor

EXCLUSIV PENTRU AGROMEDIA

Eduard Grama, despre impactul secetei asupra prețurilor

EXCLUSIV PENTRU AGROMEDIA. Eduard Grama, despre impactul secetei asupra prețurilor

loading ...