Așa cum anul a fost unul cu foarte multe provocări pentru fermieri și la capitolul floarea soarelui lucrurile nu sunt tocmi îmbucurătoare. Rezultate sunt tare diferite și variază nu doar de la o zonă la alta, dar și în funcție de gospodărie. În contextul secetei pedologice din vară, exact perioada de creștere și dezvoltare a culturii, un rol important l-a jucat timpul când agricultorii au semănat floarea soarelui.
Agricultorul din satul Tochile Răducani, raionul Leova, Barancean Ion a finalizat deja recoltarea la floarea soarelui și poate face totalurile anului. Fermierul susține că a reușit să obțină printre cele mai bune rezultate din regiune și asta datorită faptului că a semănat devreme, atunci când umiditatea din sol era bună.
Noi am terminat recoltarea, am strâns în jur de 2 tone la hectar. Este un rezultat mediu. Într-un an bun, am fi avut 3,5 tone. În comparație cu alte gospodării, unde recolta este de 1 - 1,5 tone la hectar, la noi e bine. Am semănat în 10, 12 aprilie și am avut noroc.
Recolta am vândut-o deja și am dat și banii la bancă, avem credite, nu putem aștepta. Am dat-o cu 9,5 lei. Este un preț mic, în comparație cu anul trecut când și roadă mai bună am avut, și prețul a fost mai mare. S-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Ucraina, au adus de acolo floare cu 6, 7 lei/kg, a declarat pentru AGROMEDIA, Barancean Ion.
Cei care au semănat mai târziu încă nu au început recoltarea întrucât cultura este încă verde și estimează și recolte mai mici. Adrian Prohnițchi, fermier din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca are floarea soarelui pe o suprafață de 40 de hectare pe care a semănat-o la sfârșit de mai, început de iunie. Gospodarul spune că roada va fi una foarte mică.
Vom începe recoltarea aproximativ într-o lună și estimăm o recoltă de aproximativ 600, 700 de kg la hectar. Este un an slab. Roada o vom depozita. În prezent sunt cumpărători, dar prețurile cred că sunt departe de cele reale. Propun 9 - 9,80 lei/kg, este puțin pentru anul curent, povestește fermierul.
La nordul țării, sunt agricultorii care au avut mai mult noroc și au reușit să adune și peste 2 tone la hectar, dar acolo prețul pentru floarea soarelui este și mai mic decât la Sud și Centru. Mihail Pidleac este un mic fermier din satul Colicăuți, raionul Briceni. Povestește că a reușit să adune o roadă destul de bună în comparație cu vecinii săi. Nu ar avea un secret special, a ales semințe de calitate și a semănat primăvara devreme, o decizie reușită pentru anul 2022, mai spune agricultorul.
Am terminat recoltarea săptămâna trecută, avem roada de 2,5 tone la hectar. Un rezultat foarte bun ținând cont de lipsa ploilor din acest an. Am semănat floarea soarelui devreme, înainte de Paște, având ca premergător soia. Cred că acești doi factori plus semințele de calitate au contribuit la rezultatul pe care îl avem. Fermierii din vecinătate spun că au în medie 1,5 – 2 tone la hectar. La Nord, abia începe recoltarea.
Am și vândut roada deja, nu dispun de spațiu de depozitare. Prețul însă este mult sub așteptările noastre, ne-au oferit 7,5 lei/kg, foarte puțin, ne-a spus agricultorul.
În rezultatul analizei condiţiilor agrometeorologice create şi ținând cont de condițiile meteorologice prognozate pentru restul perioadei de vegetație a dezvoltării culturii de floarea-soarelui, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că roada medie pe țară, în anul 2022, va constitui 10-13 сh/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 19 ch/ha).