Deși 2020 a fost unul destul de complicat pentru fermierii care cultivă rapiță, compania Corteva Agriscience a oferit cea mai bună soluție pentru o recoltă bogată care a reușit să depășească toate intemperiile. Hibrizii de rapiță Pioneer® semănați pe plantațiile din R. Moldova au ajutat agricultorii să înregistreze un volum de producție record.
Potrofoliul de rapiță al companiei pune la dispoziția fermierilor hibrizi adaptați condițiilor de cultură de la noi. Este vorba de hibrizi precum PT275, PT264 ori PT234, tot mai des semănați pe plantații și la care producătorii nu renunță, și asta pentru că rezultatele obținute se văd cu ochiul liber.
Radu Țurcanu, fermierul campion, anul 2021, „Miturix-Agro”, satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă:
„Am început deja semănatul. Anul trecut de la Corteva am avut doi hibrizi, PT264 și PT275. Cu PT275 am obținut cel mai bun rezultat – 4 500 kg/ha, iar cu PT264 am recoltat cca 4 tone per ha. Ambii hibrizi au fost plantați pe o suprafață de 160 ha, în acest an vom extinde terenul și vom semăna PT275 pe o arie mult mai mare. Condițiile meteo din 2020 nu au fost deloc prielnice, rapița a intrat în toamnă cu 4-5 frunzulițe, adică nu în faza care trebuia, ci în una mai mică de dezvoltare. În plus a existat și pericol de îngheț, dar în pofida condițiilor meteorologice, cultura a rezistat. Am aplicat aceeași tehnologie pentru toți hibrizii, dar rezultatele au variat în funcție de aceștea. Hibrizii Pioneer® au oferit cea mai bună recoltă. Îi recomand și altor fermieri care vor să devină campioni. Întreprinderea noastră deține o suprafață agricolă de 3 800 ha.”
Un alt fermier campion al anului 2021 este și Mihail Cebotari din Racovăț, Soroca. El a reușit să adune, grație hibridului PT275, o recoltă de 4 500 kg/ha.
Hibridul PT264 de la Corteva Agriscience e un hibrid adaptat pentru condițiile țării noastre, cu creștere rapidă în toamnă și revenire lentă în primăvară, care îi conferă protecție la înghețurile târzii. De asemenea are o toleranță foarte bună la secetă - caracteristici care îl desemnează ca fiind cel mai potrivit hibrid pentru condițiile actuale. PT264 înglobează toate avantajele genetice de care are nevoie un hibrid de rapiță: adaptabilitate în toate condițiile de cultură din țara noastră, o stabilitate excelentă, maturitate care îi asigură un echilibru exceptional de la semănat până la recoltat, toleranță la boli și producții greu de depășit.
PT275 este cel mai intensiv hibrid din portofoliul companiei, care poate ajunge la producții de peste 5 tone în condiții de tehnologie ridicată.
Este un hibrid semitimpuriu, cu potențial productiv de neegalat, cu răspuns extraordinar la tehnologie ridicată. Are toleranță ridicată la boli (Phoma și Sclerotinia) și rezistență foarte bună la iernare, dispune de o foarte bună ramificare, masă mare de silicve fertile și are o foarte bună rezistență la scuturare.
Printe atuurile acestui hibrid,
PRODUCȚIE EXCELENTĂ;
STABILITATE EXCELENTĂ;
CONȚINUT RIDICAT DE ULEI;
REZISTENȚĂ EXCELENTĂ LA BOLI.
Maria Cîrjă, Marketing Manager România&Republica Moldova:
„Compania Corteva este alături de fermieri și împreună cu colegii mei încercăm să oferim cele mai bune produse și cele mai eficiente sfaturi pentru ca agricultorii să nu iasă în pierdere. A fost un an dificil pentru rapiță, însă am avut totuși și fermieri campioni care au obținut producții foarte bune. În prezent, în multe zone din țară hibrizii de rapiță Pioneer deja se pot observa pe câmpuri, motiv de speranță pentru următorul an, când sperăm ca producțiile să fie mult mai bune ca cele obținute în această campanie.”