HIBRIZII LOCALI DE FLOAREA-SOARELUI NU AU CEDAT CELOR STRĂINI ÎN PRODUCȚIE

04 oct 2023
Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” a obținut rezultate performante în condițiile anului 2023 nu doar la culturile cerealiere de toamnă, dar și la alte culturi de câmp. În particular, dacă vorbim despre cultura florii-soarelui, menționăm că printre hibrizii de floarea-soarelui creați la Bălți, s-au evidențiat hibrizii Superb, Valeria și HS-0428, care nu au cedat hibrizilor străini după nivelul de producție.
 
În condițiile anului 2023, ei au asigurat un nivel de producție în mărime de 3080 kg – 3482 kg/ha, ceea ce depășește cu 200-1200 kg/ha hibrizii companiilor străine.
 
Particularitățile hibrizilor locali, selectați la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” constau în faptul că ei sunt pretabili în condiții de lipsă de erbicide pe larg răspândite în producere pentru hibrizii genetic modificați. Floarea-soarelui este o cultură cu capacitate pronunțată biologică de supresiune a buruienilor. De aceea, în ansamblu cu măsurile agrotehnice mecanice de combatere a buruienilor, hibrizii pot asigura rezultate scontate.
 
Din punct de vedere economic, hibrizii sunt competitivi, deoarece semințele sunt mai ieftine decât cele de import. Rezultatele obținute depind de respectarea tehnologiei de cultivare.
 
În experiențele de câmp pe asolamente și culturi permanente, cele mai bune rezultate după nivelul de producție au fost obținute în asolamente cu un nivel mai înalt de fertilitate a solului – 3,0 – 3,2 t/ha.
 
Producția florii-soarelui a scăzut considerabil în cultura permanentă, atât pe fond nefertilizat, cât și pe fond fertilizat – 1,58 și 1,66 t/ha, corespunzător.
 
Floarea-soarelui poate fi cultivată în asolamente pe agricultura ecologică, asigurând un nivel de producție de 3,0 – 3,1 t/ha, deoarece este o cultură care mai puțin reacționează la fertilizare suplimentară cu îngrășămint
loading ...