LANURI ÎNTREGI DE PORUMB NERECOLTATE ÎN DECEMBRIE. Explicația fermierilor

16 dec 2021

În luna decembrie, pe câmpurile din țară rămân nerecoltate lanuri întregi de porumb. Gradul de umiditate al boabelor este ridicat, iar depozitarea necorespunzătoare a acestora implică anumite riscuri. Astfel, în condiţiile în care fermierii au obţinut în acest an o recoltă record, uscătoarele de cereale nu fac faţă numărului mare de solicitări, anunță AGROMEDIA cu referire la publika.md.
 
Este şi o consecinţă a crizei gazelor din lunile octombrie şi noiembrie, când elevatoarele din ţară nu au activat. Printre cei care s-a bucurat de o recoltă bună este şi Mihail Bobicov din oraşul Căuşeni. Însă până în decembrie, agricultorul a reuşit să recolteze doar o parte din porumb.
 
„Criza cu gaz nu a dat voie să usuce la timp, să meargă permanent lucrul. Erau timp de o lună de zile elevatoarele închise, nu puteau să usuce. Şi când s-a pornit valul, nu reuşea elevatorul să îl primească”, a relatat Mihail Bobicov, fermier.
 
Agricultorul urmează să mai recolteze porumb, însă pământul este umed, iar combinele nu pot intra în câmp. Așa că va începe lucrările când se va lăsa gerul.
 
Nu şi-a strâns porumbul de pe câmp nici Ştefan Roşca din satul Popeasca, raionul Ştefan Vodă.
 
„Ne-a rămas în jur de 20 de hectare. Nu am avut unde duce roada, pentru că nu lucrau uscătoarele. Nu am avut aşa situaţie. La noi în octombrie era tot deja strâns”
, a menționat Ştefan Roșca.
 
Agricultorul speră ca porumbul să atingă indicele optim de umiditate în câteva săptămâni. Acum însă nu-l strânge pentru a nu avea pierderi.
 
Fermierii usucă porumbul, dar şi alte cereale la elevatorul din oraşul Căuşeni. În ultimele săptămâni acesta lucrează la capacitate maximă.
 
În acest an, femierii au semănat porumb pe o suprafață de peste 500 de mii de hectare, iar recolta globală va constitui peste 2, 3 milioane tone. O bună parte va fi exportată în țări din Europa, Asia și Africa. Directorul Căilor Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, susţine că în ultimele luni, întreprinderea a transportat la portul din Reni, Ucraina, o cantitate record de cereale.
 
„Din iunie şi până în octombrie, am exportat 6 255 de vagoane. În patru luni. E aproape la fel de mult ca în anii 2018-2019 împreună. Nu am înregistrat aşa multe cereale, în ultimii 10 ani precis”,
a precizat Oleg Tofilat, director general al CFM.
 
Potrivit Ministerului Agriculturii, până în decembrie, fermierii moldoveni au reuşit să recolteze doar 68 la sută din suprafața totală de porumb din ţară.  sursa: publika.md
 
Fermierul Ion Barancean de la Leova a comunicat pentru AGROMEDIA că fermierii sunt cei care trenuie să-și bată capul ca să aibă uscătorii.
 
„Nu statul trebuie să ne usuce porumbul. El trebuie să ne ajute să deschidem centre agroindustriale. Eu sunt președintele Asociației producătorilor agricoli de la Leova, și am de ani de zile un proiect al unui astfel de centru. Costă cca 16 milioane lei, dar nu ne aude și nu ne vede nimeni”, a subliniat antreprenorul.
 
Și Adrian Talmaci, agricultor din Cimișlia, a menționat pentru portalul nostru că fiecare producător trebuie să se implice în proces.

„Să nu așteptăm mană cerească care să ne usuce porumbul, dar să căutăm soluții. Anul acesta am plantat 260 ha de porumb, mai avem de recoltat 100 ha, doar că eu am procurat uscătorie de cereale și sunt manevrabil. Chiar dacă nu l-am recoltat pe tot, o fac mai târziu, îl usuc și-l depozitez în norma necesară”, ne-a spus Adrian Talmaci.
 
 
 
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

PĂTAREA RETICULARĂ ȘI ARSURA FRUNZELOR DE ORZ. Combatere și mod de prevenire

19 mai 2022

SECETA A AFECTAT NEGATIV CULTURILE DE GRÂU. Fermierii spun că vor recolta cantități mici în acest an

17 mai 2022

ESCROCHERIE CU CEREALE ÎN VALOARE DE PESTE 4 MILIOANE DE LEI

17 mai 2022

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022

FERMIERII DIN UTA GĂGĂUZIA ESTIMEAZĂ CĂ VOR AVEA MAI PUȚIN GRÂU, ORZ ȘI RAPIȚĂ ÎN ACEST AN

12 mai 2022

LANURI ÎNTREGI DE PORUMB NERECOLTATE ÎN DECEMBRIE. Explicația fermierilor

LANURI ÎNTREGI DE PORUMB NERECOLTATE ÎN DECEMBRIE

Explicația fermierilor

LANURI ÎNTREGI DE PORUMB NERECOLTATE ÎN DECEMBRIE. Explicația fermierilor

loading ...