PIAȚA CEREALELOR: PREȚURILE PENTRU GRÂU ȘI PORUMB CONTINUĂ SĂ SCADĂ

25 oct 2022
Prețurile cerealelor continuă să scadă la începutul săptămânii, după căderea bruscă de săptămâna trecută. Posibilele probleme din Ucraina cu exporturile nu joacă în prezent niciun rol în evaluarea situației de pe piețele futures. Mai degrabă, în ciuda unei recolte uriașe, Rusia are dificultăți la capitolul export, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile la grâu în Europa au continuat să scadă luni cu 3,50 EUR la 338,50 EUR per tonă în tranzacțiile în curs. Prețurile porumbului au scăzut cu 2,0 EUR până la 332,50 EUR per tonă. În SUA, atât grâul, cât și porumbul, precum și soia și canola, sunt în mod constant „în roșu” în tranzacțiile înainte de comercializare.

Prețurile grâului urmează așteptările conform cărora acordul care permite exporturile ucrainene din porturile Mării Negre va fi extins, spun analiștii. Ucraina a spus că șapte nave și-au părăsit porturile duminică, transportând cereale în Asia și Europa, relatează analiştii de la AKP-Inform.

Prețurile grâului din Rusia sunt, de asemenea, în scăder. Motivul este o cerere destul de mică și se vorbește despre extinderea acordului de export de cereale din porturile ucrainene. Agenția rusă de consultanță SovEcon și-a ridicat din nou prognoza pentru recolta de cereale din Rusia în 2022.

Prognoza pentru recolta de grâu este ridicată de la 100 de milioane de tone la 100,6 milioane de tone. Producția totală de cereale estimată a crescut la 152 milioane de tone acum de la 151,4 milioane de tone, au spus analiștii.

SovEcon a mai spus că Rusia își va reduce semnificativ suprafața de cereale de toamnă din cauza ploilor abundente din ultimele săptămâni și a prețurilor istorice scăzute ale grâului de pe piața. Aceștia au estimat suprafața plantată la 18,8 milioane ha, față de 19,5 milioane ha anul trecut.

De la 1 iulie până la 15 octombrie, Rusia a exportat 16,8 milioane de tone de cereale, în scădere cu aproape 13% de la an la an, a declarat președintele Uniunii Ruse de Cereale, Arkadiy Zlochevskiy. Întârzierea este semnificativă, în timp ce aprovizionarea este uriașă.

El a menționat că ritmul exporturilor s-a accelerat în octombrie, Rusia livrând 2,45 milioane de tone de cereale în prima jumătate a lunii.

Sperăm să exportăm aproximativ 5 milioane de tone în octombrie, în timp ce volumul necesar ar fi de 6 milioane de tone, a explicat Zlochevskiy.

El a spus că exporturile în continuare sunt îngreunate din cauza vremii, care de obicei se înrăutățește din decembrie, ceea ce duce la blocaje în porturi și înghețarea porturilor și a râurilor.

Avem stocuri mari și producție record în acest an. Exportul optim nu ar trebui să fie mai mic de 60 de milioane de tone. Ritmul actual al transporturilor nu permite acest lucru, – bănuiește A. Zlochevskiy.

El a adăugat că numărul țărilor care importă cereale din Rusia a scăzut până acum la 39 în 2022/23, față de 70 în anul precedent.

Nu există transporturi către Nigeria, Cameron, Congo. Transporturile către Turcia au scăzut cu 1,5 milioane de tone, deoarece acum provin cereale de origine ucraineană. În același timp, au crescut exporturile în Arabia Saudită, Algeria și Pakistan.

Exporturile din Ucraina continuă să meargă bine

Potrivit datelor Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de la începutul anilor 2022-23 (1 iulie) și până la 21 octombrie, Ucraina a exportat 11,5 milioane de tone de cereale și leguminoase, inclusiv 2,8 milioane de tone până acum în octombrie, a informat Ministerul Politicii Agricole.

În același timp, anul trecut, exportul s-a ridicat la 17,5 milioane de tone, inclusiv 3,1 milioane de tone în octombrie. Exporturile totale curente includ 4,4 milioane de tone de grâu (1,3 milioane de tone în octombrie), 950.000 de tone de orz (176.000 de tone), 6,17 milioane de tone de porumb (1,8 milioane de tone).

Părțile la „Inițiativa pentru cereale” - ONU, Turcia și Ucraina au asigurat că vor depune toate eforturile pentru implementarea ulterioară. Acest lucru a fost anunțat după întâlnirea dintre ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov și ministrul turc al apărării Hulusi Akar din 16 octombrie la Istanbul.

Deocamdată nu există nicio îndoială că exploatarea „culoarului de cereale va continua după 22 noiembrie, se arată în comunicat. De asemenea, la întâlnire, partea ucraineană a subliniat importanța grăbirii procesului de inspecție a navelor prin Centrul Comun de Coordonare. Acest lucru ar face posibilă creșterea volumului exporturilor de cereale către țările din Africa, Asia și Europa și evitarea cozilor la inspecții.
 
loading ...