Prețul pentru grâu, orz, porumb și rapiță în republica Moldova se mențin în continuare mai mici decât au fost la începutul anului, transmite AGROMEDIA, cu referire la Mold-street.
Săptămâna trecută, preţurile medii la grâu erau între 4.90-5,0 lei kilogramul, în funcție de cum sunt livrate: de pe loc sau de la elevator.
În cazul orzului preţul este de aproximativ 4,20 lei, iar al porumbul se vindea cu prețul de 4,50 lei pentru un kilogram.
Aceste preţuri sunt practic la fel ca în aceeași perioadă a anului trecut, dar cu circa 30-40% mai mici decât la începutul anului curent.
În cazul rapiţei, preţurile constituiau în medie 10,70-11,0 lei kilogramul, iar preţul pentru semințele de floarea-soarelui a coborât la doar 9 lei kilogramul, în timp ce la începutul anului trecuse și de 15 lei.
Principalii factori ce influenţează preţurile sunt războiul din Ucraina şi costurile mari de logistică la exportul produselor agricole.
Există o ofertă mare de cereale şi oleaginoase din Ucraina, producătorii de acolo fiind nevoiţi din cauza războiului să vândă mult şi la un preţ relativ mic, explică Iurie Rija, director operațional la compania Ancom Agro.
Preţurile mici în condiţiile în care costul carburanţilor şi chimicalelor a crescut semnificativ, iar seceta a lovit în recoltă, nemulţumesc producătorii locali, care astfel abia reuşesc să-și acopere costurile de producţie.
În privința prețurilor la grâu, orz și rapiță, săptămâna trecută, Asociația Forța Fermierilor susținea că acestea s-ar datora și lipsei spațiilor de depozitare a producției (fapt neconfirmat de companiile ce dețin elevatoare) în contextul refuzului mai multor elevatoare să depoziteze producția fermierilor autohtoni, monopolizarea exportului producției prin portul Giurgiulești.
La fel, era menționat faptul că situația din Ucraina are un impact semnificativ asupra micșorării prețurilor la cerealele din grupa I sub prețul de cost pentru marea majoritate a agricultorilor.
Asociația a propus crearea cu ajutorul partenerilor externi a unui Fond de intervenții în cadrul AIPA, care ar procura de la producătorii agricoli autohtoni cel puțin 150.000 de tone de grâu la prețuri, care ar asigura rentabilitatea minimală de 20% pentru fermieri și, totodată, ar oferi statului mecanismul de neadmitere a creșterii continue a prețurilor la pâine.
Nu este clar care ar fi prețul ce ar asigura rentabilitatea dorită de agricultori, dar un calcul elementar arată că la un preț de 5 lei pentru un kilogram, cât oferă unii traderi cu livrare la elevator, ar fi necesară alocarea a circa 750 de milioane de lei.
Dacă prețul solicitat va fi de 6 lei pentru un kilogram, atunci de la buget ar urma să fie alocată uriașa sumă de circa 900 de milioane de lei.
Dar în afară de grâu, și celelalte culturi sunt afectate. De exemplu, recolta de porumb este în mare parte compromisă și nu este clar care va fi recolta de floarea-soarelui, de sfeclă de zahăr etc.