PREȚUL CEREALELOR, ÎN CONTINUĂ CREȘTERE. Cât costă grâul, orzul și porumbul pe piața europeană?

26 mai 2022
Prețurile cerealelor pentru noua recoltă sunt mai mari ca niciodată. Săptămâna aceasta prețurile continuă să crească. Noua recoltă este amenințată din multe părți – și odată cu ea și oferta globală.

Prețurile grâului pentru noua recoltă, săptămâna trecută, au variat între 420 EUR și un maxim record de 440 EUR pe tonă pe piața europeană.

Pentru orzul furajer, aproape 385 de euro per tonă au fost oferite vineri la piața angro și portul de export din Hamburg.

Prețurile porumbului au fost de 360-364 euro per tonă pe piața europeană. Aproape 400 de euro au fost oferiți pentru porumb la piața angro din Hamburg.

Evaluarea recoltei de grâu și orz din Franța s- a deteriorat semnificativ pentru a doua săptămână consecutiv, a informat vineri agenția pentru agricultură FranceAgriMer. Motivul pentru aceasta este seceta care durează de luni de zile. Doar 73% din grâul comun francez este în stare bună sau foarte bună, față de 82% săptămâna precedentă. Ratingul orzului francez a scăzut, de asemenea, drastic în săptămâna precedentă.

În SUA, în Kansas, cel mai mare stat cultivator de grâu, Kansas, s-a înregistrat săptămâna trecută cel mai scăzut potențial de producție din 2018.

Argentina vrea să crească taxele la export – India reglementează exporturile

Președintele Argentinei, Alberto Fernandez, a declarat vineri că tarifele de export mai mari ar ajuta la stoparea creșterii prețurilor la alimente, dar a recunoscut că nu are sprijin în Congres pentru a promova creșterea taxelor la export.

Țara sud-americană este cel mai mare exportator mondial de soia procesată și al doilea cel mai mare exportator de porumb, precum și unul dintre cei mai mari exportatori de grâu. În același timp, inflația în țară este de aproape 60%.

Guvernul a crescut deja taxele la export pentru uleiul de soia și făina de soia de la 31% la 33% în martie și a înființat un fond de stabilizare a grâului pentru a scădea prețurile făinii locale. Cu toate acestea, tarifele mai mari la soia, porumb și grâu ar trebui aprobate de Congres. Tarifele de export sunt în prezent de 12% pentru grâu și porumb și de 33% pentru soia.

India a anunțat, săptămâna trecută, restricții la exportul de grâu, conducând prețurile la noi maxime. Cu toate acestea, anunțul a fost însoțit apoi de măsuri de relaxare, dar canicula, care reduce semnificativ noua recoltă, a afectat foarte mult ambițiile de export ale țării în ultimele săptămâni.

Ucraina a exportat 643.000 de tone de cereale de la începutul lunii mai, în scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, când a vândut 1,8 milioane tone în străinătate, a anunțat joi Ministerul Agriculturii. Volumul a scăzut din cauza problemelor logistice de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră, principalele rute pentru exporturile de cereale ucrainene.

Ministerul a spus că în luna mai au fost exportate aproximativ 617.000 de tone de porumb, 16.000 de tone de grâu și 8.000 de tone de orz. Înainte de invazia rusă, Ucraina exporta între 5 și 6 milioane tone de cereale pe lună.

Compania ucraineană de transport feroviar Ukrzaliznytsia intenționează să crească exporturile lunare de cereale la 1,5 milioane tone în următoarele 3-4 luni, a declarat membrul consiliului de administrație Vyacheslav Eremin. Eremin a mai spus că exportul de cereale a fost de 416.000 de tone în martie și de 638.000 de tone în aprilie.

Fermierii ucraineni aproape au finalizat însămânțarea culturilor de primăvară, dar suprafața totală semănată este cu 25% mai mică decât în ​​aceeași perioadă din 2021, a spus Ministerul Agriculturii.

Ucraina a semănat 14,2 milioane de hectare în această primăvară, față de 16,9 milioane de hectare în 2021, a spus ministerul. Datele oficiale au arătat că fermierii au semănat 188.600 de hectare de grâu de primăvară, 927.500 de hectare de orz de primăvară și 4,17 milioane de hectare de porumb.

Sursa: agrimanet.ro

PREȚUL CEREALELOR, ÎN CONTINUĂ CREȘTERE. Cât costă grâul, orzul și porumbul pe piața europeană?

PREȚUL CEREALELOR, ÎN CONTINUĂ CREȘTERE

Cât costă grâul, orzul și porumbul pe piața europeană?

PREȚUL CEREALELOR, ÎN CONTINUĂ CREȘTERE. Cât costă grâul, orzul și porumbul pe piața europeană?

loading ...