PREȚUL CEREALELOR SCADE. Grâul a pierdut 60 de euro/tonă în ultimele săptămâni

12 dec 2022
Raportul USDA a făcut ca prețurile grâului să scadă în SUA și Europa. Asta înseamnă că grâul a pierdut aproape 60 de euro pe tonă în ultimele 6 săptămâni. În cazul porumbului, prețurile din SUA au reușit să se mențină, dar în Europa au scăzut semnificativ. Prețurile la soia și rapița sunt, de asemenea, în scădere, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Vineri seara, contractul de grâu (martie 2023) din Chicago a scăzut cu 13 cenți, la 733 de cenți per bushel. Grâul de primăvară, cultivat în nordul SUA și Canada a pierdut 8 cenți - până la 901 cenți un bushel.
Prețurile la porumb din SUA au rămas aproape neschimbate. Porumbul din SUA (martie) a fost cotat la 643 de cenți un bushel pe CBOT – în creștere cu 1 cent.

Prețurile la soia din Chicago Board of Trade au scăzut modest după publicarea raportului. Soia a scăzut cu 2 cenți la 1482 de cenți un bushel.

Ca întotdeauna, specificațiile de peste mări au avut și un impact asupra prețurilor la cereale europene. Pe MATIF din Paris, contractul de grâu din față (decembrie) a scăzut cu 5 euro - la 302 euro pe tonă, iar data ulterioară din martie a fost tranzacționată și la 302 euro.

În primul contract de porumb (martie 2023), prețurile (spre deosebire de SUA) au scăzut cu 4 euro - la 287 de euro pe tonă. De asemenea, prețurile la rapiță au scăzut semnificativ. Prima lună a lunii februarie a pierdut între 5,75 EUR și 565 EUR pe tonă.

Recolta excelentă în Australia – producția Rusiei neschimbată

Pe piața globală de grâu 2022/23, USDA a redus producția în decembrie, a redus ușor consumul, a crescut exporturile și a redus ușor stocurile.

Recolta Argentinei a fost redusă cu 3,0 milioane de tone, la 12,5 milioane de tone - ca urmare a unei secete dramatice. Aceasta ar fi cea mai scăzută producție de grâu din Argentina din 2015/16.

Producția Canadei a fost redusă cu 1,2 milioane de tone, la 33,8 milioane, pe baza ultimei estimări a „Statistics Canada”. Cu toate acestea, recolta canadiană este a treia ca mărime înregistrată.

Între timp, producția Australiei a crescut cu 2,1 milioane de tone, până la un record de 36,6 milioane, pe baza ultimelor prognoze ale Biroului Australian de Economie Agricolă și Resurselor (ABARES).

Producția UE a rămas neschimbată la 134,3 milioane de tone (grâu dur și grâu moale). Spre deosebire de marea majoritate a estimărilor globale de peste 100 de milioane de tone în unele cazuri, USDA a lăsat recolta de grâu din Rusia neschimbată în decembrie față de luna anterioară – la doar 91 de milioane de tone.

Estimarea recoltei pentru Ucraina a rămas la fel ca în luna precedentă, la 20,5 milioane de tone.
 
loading ...