Prețurile pe piața cerealelor sunt în continuă modificare. După o ușoară creștere, în această săptămână, prețurile pentru grâu și porumb din nou au scăzut. Totul se întâmplă după discuțiile „destul de constructive” dintre Organizația Națiunilor Unite și Federația Rusă în ceea ce privește acordul privind exportul de cereale din porturile Mării Negre. În aceste condiții, o tonă de grâu este tranzacționată cu 35 de euro mai ieftin, iar prețul porumbului înregistrează, la fel, o scădere evidentă.
Prețurile europene la grâu au scăzut cu 35 de euro pe tonă în noiembrie – până la 325 de euro pe tonă. A existat o scădere la fel de puternică și a prețurilor la porumb – până la 318 euro pe tonă. Se pare că acordul de cereale cu Rusia este pe cale să fie prelungit, iar prețurile, și în această săptămână, sunt în continuă scădere, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrarheute.com.
Kremlinul a declarat luni că discuțiile cu Națiunile Unite cu privire la un acord de asigurare a transporturilor de cereale din porturile ucrainene au fost „destul de constructive” și că există speranțe pentru o implementare fără probleme, a informat agenția de presă Reuters.
Oficiali de rang înalt ONU s-au întâlnit vineri cu o delegație rusă la Geneva pentru a discuta nemulțumirile Moscovei. Rusia cere acces nestingherit pe piețele mondiale pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte, în schimbul acceptării unei prelungiri a Acordului privind Marea Neagră, care urmează să fie reînnoit sâmbătă. Moscova a amenințat că va anula acordul dacă nu se vor face progrese.
Cooperarea Națiunilor Unite cu Statele Unite și Uniunea Europeană a ajutat la eliminarea multor bariere în calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte.
De asemenea, trebuie să facem mai mult pentru a atenua criza globală a îngrășămintelor. Prețurile îngrășămintelor sunt de până la trei ori mai mari decât înainte de pandemie și ne străduim să înlăturăm toate obstacolele din calea liberei circulații a alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale, a declarat secretarul general Antonio Guterres, la summitul G20.
Ucraina cere prelungirea acordului de cereale pentru cel puțin un an și extinderea acestuia pentru alte mărfuri și porturi
Ucraina dorește să extindă „Inițiativa privind cerealele Mării Negre” la alte porturi și mărfuri. Mai mult, oficialii ucraineni speră să prelungească „acordul de cereale” cu cel puțin un an (care expiră pe 19 noiembrie), a declarat ministrul adjunct al infrastructurii, Iuri Vaskov, potrivit Ukrinform.
Sperăm că vom găsi înțelegere între partenerii noștri din Turcia și ONU, iar întreaga piață va da, de asemenea, un semnal clar pentru funcționarea și continuarea inițiativei, a spus Vaskov.
Acordul a fost încheiat în luna iulie și a permis livrarea a aproximativ 10,5 milioane de tone de alimente ucrainene, în principal cereale, pe piețele externe.
Totodată, Ucraina a cerut Turciei și Națiunilor Unite să prelungească acordul cu cel puțin un an și să-l extindă în porturile din sudul Oblastului Mykolayiv, care a furnizat 35% din exporturile de alimente ale Ucrainei înainte de invazia Rusiei.
Până pe 14 noiembrie, Ucraina a exportat 15,1 milioane de tone de cereale și leguminoase, inclusiv 1,9 milioane de tone în noiembrie, a declarat Ministerul Politicii Agricole. În același timp, anul trecut, exportul s-a ridicat la 21,75 milioane de tone, inclusiv 2,3 milioane de tone în noiembrie.
Exporturile totale până în prezent au inclus 5,74 milioane de tone de grâu, 1,22 milioane de tone de orz și 8,1 milioane de tone de porumb.
În luna noiembrie, exporturile de cereale ale Rusiei au crescut. Destinația principală – țările din Africa
Între 1 și 7 noiembrie, Rusia a exportat 799.000 de tone de grâu, în creștere cu 33,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, a raportat Interfax, citând Uniunea Rusă a Cerealelor.
Există o cerere mai puternică pentru cereale rusești. În ciuda mediului geopolitic, exporturile au crescut semnificativ la începutul lunii noiembrie. Ne așteptăm la o creștere suplimentară a cererii, a declarat Elena Turina, șeful Departamentului de analiză al Uniunii Grainelor.
Ea mai spune că țările din Africa au fost principalele destinații pentru cerealele rusești în noiembrie.
În perioada de raportare, cea mai mare cantitate de cereale a fost expediată în Sudan - 134 de mii de tone. Transporturile către Egipt au scăzut la 125.800 de tone de la 341.000 de tone în prima săptămână a lunii noiembrie 2021, a adăugat ea.
În luna noiembrie, Rusia a exportat cereale în 7 țări, față de 13 țări în anul trecut. Nu au mai fost livrate cereale în Pakistan, Iran, Georgia, Albania, Azerbaidjan, Senegal.
Livrările către Turcia au scăzut cu 41% față de an, până la 84,4 mii tone. În același timp, Arabia Saudită a crescut importurile cu 76% pe an, a adăugat Turina.