Prețurile grâului ating din nou 400 EUR/tona. Vineri seara, în raportul din iunie, USDA a confirmat situația foarte strânsă a ofertei globale. Se consumă mult mai mult grâu decât se produce. În cazul porumbului și orzului, producția globală acoperă aproape cererea. Problema este că comerțul în ansamblu rămâne semnificativ limitat. Atât din cauza restricțiilor la export din India, de exemplu, cât și, mai ales, din cauza termenului mai lung și din cauza restricțiilor semnificative ale exporturilor din Ucraina, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrimanet.ro.
Prețurile grâului continuă să fluctueze sălbatic. Săptămâna trecută s-au tot plimbat între 378 de euro și 398 de euro pe tonă. Vineri, grâul din noua recoltă de pe piața europeană futures s-a închis la 392 EUR. Și luni, prețurile în tranzacționare continuă au crescut cu aproape 6 euro, până la 397 de euro pe tonă. Principalul motiv al fluctuațiilor cursului de schimb este marea incertitudine cu privire la posibilele deschideri de porturi în Ucraina de către Rusia și formarea coridoarelor umanitare pentru exportul de cereale.
Departamentul Agriculturii din SUA aparent nu crede și a lăsat exporturile Ucrainei neschimbate (scăzute) în raportul său din iunie. În plus, producția globală de grâu pentru noul sezon a fost revizuită în continuare în scădere din cauza recoltelor mici așteptate în India și Uniunea Europeană. Această scădere nu a putut fi compensată de creșterea recoltei de grâu așteptată acum pentru Rusia de 81 de milioane.
Sectorul cerealelor din Rusia a fost, până acum, în mare măsură scutit de sancțiuni pentru a nu agrava și mai mult tensiunile masive de pe piața mondială a produselor alimentare. Potrivit analiștilor, acest lucru ar trebui să consolideze poziția Rusiei ca principal exportator mondial de grâu în noul sezon 2022/2023. Prin urmare, USDA se așteaptă la exporturi rusești de grâu de aproximativ 40 de milioane de tone – cu 1 milion de tone mai mult decât în luna precedentă și cu 7 milioane de tone mai mult decât în anul precedent.
Ucraina, pe de altă parte, va continua să sufere masiv de pe urma blocadei porturilor. În același timp, fermierii ucraineni vor recolta, de asemenea, mult mai puțin grâu și alte cereale. USDA estimează recolta de grâu din iunie a Ucrainei la 21,5 milioane de tone, față de 33 milioane de tone anul trecut – și exporturile la 10 milioane de tone, față de 19 milioane de tone sezonul trecut.
Ceea ce influențează piața este dacă cerealele pot fi exportate din Ucraina pe o scară mai mare, a declarat Gautier Le Molgat, analist la Agritel, pentru AFP.