RAPORTUL USDA PENTRU SEPTEMBRIE. Producții de grâu mai mari în Ucraina

13 sep 2023
USDA a publicat raportul pentru luna septembrie. Potrivit acestuia, anul acesta am putea înregistra prima scădere de producție de grâu după cea din 2018/2019. Perspectivele globale pentru grâu pentru 2023/24 scad aprovizionarea, consumul, exporturile și stocurile finale, comparativ cu luna trecută. Stocurile finale sunt restrânse în multe țări în această lună, în special pentru câțiva mari exportatori de grâu.
 

Grâu

Se estimează că livrările de grâu vor scădea cu 7,2 milioane de tone, la 1.054,5 milioane, în principal, din cauza producției mai scăzute în Australia, Canada, Argentina și UE. Australia a scăzut cu 3,0 milioane de tone, la 26,0 milioane, din cauza vremii uscate. Canada a scăzut cu 2,0 milioane de tone, la 31,0.
 
În ciuda aprovizionării globale mai mici, consumul mondial este aproape neschimbat. Comerțul global este redus cu 2,1 milioane de tone, la 207,3 milioane, deoarece reducerile pentru Australia, Canada și UE sunt doar parțial compensate de creșterile din Rusia și Kazahstan. Stocurile finale mondiale s-au redus cu 7,0 milioane de tone, la 258,6 milioane și ar fi cel mai scăzut nivel din 2015/16. Pentru Ucraina, producția de grâu este estimată a fi în creștere.
 
Raportul arată că producția de grâu din Ucraina pentru 2023/24 este estimată la 22,5 milioane metrice tone (mmt), în creștere cu 7% față de luna trecută și cu 5% față de anul trecut. Randamentul estimat este de 4,50 tone la hectar, în creștere cu 3% față de ultimul luna și 17% față de anul trecut. Suprafața recoltată este estimată la 5,0 milioane de hectare (mha), în creștere 4% față de luna trecută, dar în scădere cu 11% față de anul trecut și cu 26% față de ultima perioadă de 5 ani.
 

Porumb

Producția de porumb este practic neschimbată, cu o creștere pentru Ucraina, compensată, în mare măsură, de un declin pentru UE. Producția de porumb din Ucraina este estimată a fi mai mare pe baza creșterii așteptărilor privind randamentul. Pe când producția de porumb din UE este estimată în scădere pe baza reducerilor pentru Franța și Bulgaria, care sunt parțial compensate de o creștere pentru Germania.
 
Stocurile finale de porumb au crescut cu 2,5 milioane de tone, la 257,6 milioane, reflectând creșteri pentru Brazilia, Mexic, Ucraina și China, care sunt parțial compensate de o scădere pentru Argentina. Stocurile finale de porumb la nivel mondial, la 314,0 milioane de tone, au crescut cu 2,9 milioane față de luna trecută.
 

Semințe oleaginoase

Producția de semințe oleaginoase 2023/24 este redusă cu 1,0 milioane de tone la 538,7 milioane. În principal, motivul este producția mai scăzută de semințe de rapiță pentru Canada și UE, de semințe de floarea-soarelui pentru UE și de semințe de bumbac pentru India. Compensează parțial producția mai mare de floarea-soarelui, soia și rapiță pentru Ucraina.
 
Global, pentru 2023/24 producția de soia este redusă cu 1,8 milioane de tone la 327,7 milioane pentru Argentina, Pakistan, UE, Thailanda și Statele Unite. Exporturile globale de soia au scăzut cu 0,4 milioane de tone la 168,4 milioane, deoarece exporturile mai scăzute din SUA sunt parțial compensate de transporturi mai mari din Brazilia și Ucraina. Importurile sunt reduse pentru Pakistan, Thailanda, UE și Indonezia. Stocurile finale de soia la nivel mondial sunt reduse cu 0,2 milioane de tone, la 119,2 milioane.
loading ...