SCANDALUL A LUAT SFÂRȘIT. Grâul alimentar a fost restituit rezervei de stat

19 oct 2021
În luna aprilie curent, operațiunea de scoatere a grâului alimentar din rezervele statului și exportarea acestuia, a provocat un adevărat scandal, care a forțat guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi să interzică acest lucru temporar.  La mai mult de jumătate de an de la izbucnirea acestui scandal, puțini din cei implicați își mai aduc aminte de el, transmite AGROMEDIA cu referire la agora.md.

Se pare că epopeea luat sfârșit, pentru că în locul celor 16.800 de tone de grâu alimentar din recolta anului 2016, ținute la păstrare de stat timp de cinci ani în silozul din Gura Camencii, deţinut de Ancom-Agro SRL, a fost depozitată (restituită) în rezerva de stat, cu titlu de împrospătare, o cantitate similară de grâu alimentar din roada anului 2021.

Operaţiunea se numeşte ”împrospătare”. Motivul acesteia este faptul că, calitatea grâului din recolta anului 2016  ar fi fost compromisă dacă grâul mai era lăsat în depozit. În acest caz, statul ar fi avut de suportat pierderi foarte mari.

Grâul a fost restituit rezervei de stat și este de o calitate mai înaltă

Informația este confirmată de Agenția Rezerve Materiale (ARM) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și de compania responsabilă, care susţine că a restituit rezervei de stat „grâu de o calitate mai înaltă, cu un conținut mai bogat al glutenului”.

Șeful Direcţiei administrare rezerve materiale de stat din cadrul ARM, Nichifor Ioncu, declară că:

„Toată cantitatea a fost restituită, iar calitatea grâului alimentar restituit pe alocuri este chiar mai bună, decât cea a celui scos”.

Potrivit șefului Direcţiei administrare rezerve materiale de stat toată cantitatea de grâu alimentar a fost restituită de Ancom-Agro. Riscuri majore pentru stat în cadrul acestui contract nu ar fi existat, deoarece compania a depus o garanţie financiară de circa 68,6 milioane lei, în favoarea Agenţiei Rezerve Materiale.

Menționăm faptul că, pe 23 februarie 2021, compania Ancom-Agro și Agenția Rezerve Materiale au semnat contractul nr.44 de împrospătare a grâului din rezerva de stat, roada anului 2016.

Scandal politic în urma operațiunilor de vânzare a grâului din rezervele statului

În baza acestui contract, la finele lunii martie 2021, Agenția Rezerve Materiale a eliberat din rezerva statului peste 16.800 de tone de grâul alimentar păstrat de 5 ani în silozul din Gura Camencii, deţinut de Ancom-Agro SRL, firmă a cărei beneficiar este omul de afaceri Denis Cibizov, unul din proprietarii grupului Zernoff, cel mai mare producător de alcool din Republica Moldova.

Grâul a ajuns în proprietatea Ancom-Agro SRL, care apoi l-a revândut unei firme din cadrul grupului grupului Trans-Oil, care urma să îl exporte.

Operaţiunea a generat scandal politic, cu acuze că astfel este pusă în pericol securitatea alimentară a ţării. Fostul deputat PPDA Alexandru Slusari afirma atunci că situația cu stocurile de grâu în țara este mai gravă şi că ar există premise pentru creșterea prețurilor la pâine și sacrificarea masivă a animalelor.

Guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi a fost nevoit să impună şi restricţii temporare la exportul de grâu alimentar din rezerva statului.

Legea Concurenței - încălcată

O investigaţie efectuată de Consiliul Concurenței a constatat încălcarea Legii concurenței, de către Agenția Rezerve Materiale, prin limitarea drepturilor întreprinderilor de procurare, stabilire de condiţii discriminatorii și acordare de privilegii neprevăzute de lege pentru activitatea Ancom Agro SRL.

Sancţionat, însă, nu a fost nimeni. Consiliul Concurenţei a recomandat modificarea cadrului legal, în partea ce ține de modalitatea de eliberare a bunurilor din rezervele de stat și/sau de mobilizare, în vederea respectării principiilor concurenței.

Sursa: agora.md

SCANDALUL A LUAT SFÂRȘIT. Grâul alimentar a fost restituit rezervei de stat

SCANDALUL A LUAT SFÂRȘIT

Grâul alimentar a fost restituit rezervei de stat

SCANDALUL A LUAT SFÂRȘIT. Grâul alimentar a fost restituit rezervei de stat

loading ...