SE SCUMPEȘTE PORUMBUL. Majorările de preț sunt semnalate la nivel european, inclusiv în Bazinul Mării Negre

29 sep 2022
Prețurile de cumpărare pentru porumb sunt în creștere pe fondul exporturilor active din porturile Mării Negre. În același timp, treieratul este întârziat din cauza ploilor din Ucraina, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Scăderea prețului petrolului pune presiune asupra prețurilor globale la porumb. În Ucraina, prețurile la porumb rămân mai mici decât prețurile mondiale, așa că au potențial de creștere dacă coridoarele de cereale continuă să funcționeze după 20 noiembrie.

Prețurile de cumpărare pentru porumb furajer în porturile Dunării și Mării Negre în cursul săptămânii au crescut cu 5-10 $/t până la 188-215 $/t sau 7400-8200 UAH/t, ceea ce a crescut volumul ofertelor și a dus la formarea cozilor de 2-3 zile .

Exportul de porumb din Ucraina în perioada 1-26 septembrie s-a ridicat la 1,54 milioane tone (130 mii tone pentru aceeași perioadă a anului trecut), iar în general în sezon a ajuns la 4,23 milioane tone față de 1,4 milioane tone la aceeași dată a anului trecut. Fermierii vând în mod activ recolta veche pentru a pregăti depozitele pentru a primi noua recoltă. Totuși, comercianții au limitat achizițiile după atacurile cu drone rusești în porturile Odesa și Pivdenny și declarația lui Putin că coridoarele cu cereale nu contribuie la rezolvarea crizei alimentare mondiale, deoarece cerealele nu merg în Africa, ci în Occident.

Din 22 septembrie, a fost treierat doar 0,5% din suprafața de porumb, din care s-au recoltat 92.200 de tone. Din cauza încetinirii aprovizionărilor, procesatorii au crescut prețurile la 6.500-6.700 UAH /t cu livrare la fabrică, ceea ce crește concurența cu exportatorii. Prețurile cererii de export pentru DAP - granița cu țările UE au crescut la 250-260 USD/t, dar livrările în această direcție sunt limitate din cauza dificultăților logistice.
Scăderea prețului petrolului cu 15-17% în două săptămâni la 85 USD/baril reduce cererea de etanol și pune presiune asupra prețurilor culturilor „energetice”, inclusiv porumbului.

La bursa din Chicago, contractele futures din decembrie pentru porumb american pentru săptămână au scăzut cu 3,4%, până la 262,8 USD/t, iar contractele futures din octombrie pentru porumbul din Marea Neagră au scăzut cu 3%, până la 304,75 USD/t.

Dar porumbul european crește prețul pe baza previziunilor de reducere a recoltei în UE și pe fondul scăderii cursului de schimb al monedei euro. Contractele futures din noiembrie pe Paris Euronext pentru săptămână au crescut cu 1,2% la 335,25 EUR/t sau 321,8 USD/t, ceea ce susține prețurile porumbului ucrainean, care este furnizat în principal pieței europene.

Finalizarea recoltei de porumb în Brazilia și vremea favorabilă pentru plantarea noii culturi vor crește presiunea asupra prețurilor globale ale porumbului în viitorul apropiat.

Procesatorul sud-coreean MFG a licitat 137.000 de tone de porumb din America de Sud sau Africa de Sud pentru livrare în decembrie-ianuarie la un preț de 333 USD/t C&F, în timp ce FLK a achiziționat 68.000 de tone de porumb din Africa de Sud pentru livrare în octombrie-noiembrie la un preț de 331 $/t C&F.
loading ...