Pe lângă scumpirile fără precedent ale imputurilor, ale carburanților și celelalte problemele ce au dat peste cap activitatea fermierilor moldoveni anul acesta, agricultura din Moldova este amenințată și de seceta pedologică care se menține încă din toamna anului trecut. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol reușit.
Printre cele mai afectate culturi sunt cerealele din grupa întâi, în special grâul și orzul de toamnă. În câteva săptămâni, agricultorii vor da start secerișului însă prognozele nu sunt cele mai îmbucurătoare.
Mihail Televca, agricultor din raionul Ocnița spune că, din cauza nivelului scăzut de precipitații, anul acesta va obține doar jumătate din cantitatea de grâu pe care a avut-o anul trecut.
Spicul este cam la 50 % față de ce am avut anul trecut, densitatea, la fel este la 50%. Dacă vom obține o recoltă de 3 tone la hectar, va fi bine. Seceta este mare. La noi, în raionul Ocnița, din primăvară până acum, precipitațiile nu au ajuns la 50 ml.
Aproximativ în 3 săptămâni începem secerișul, așteptăm, poate plouă măcar o dată până la recoltă, să se umple cel puțin bobul care este. Să prindă în greutate cel puțin, în densitate deja nu mai putem face nimic. Am investit în produse fitosanitare și lucrări tehnice, nu am economisit, cheltuielile au fost mult mai mari față de anul trecut, a declarat pentru AGROMEDIA, Mihail Televca.
Gheorghe Pașalî, agricultor din sudul Moldovei, povestește că din cauza secetei, a fost nevoit să investească mai mult în produse fitosanitare pentru a avea o recoltă cât de cât bună de grâu și orz.
La Sud, în Ceadâr-Lunga, ne așteptăm la o recoltă de aproximativ 3-4 tone de grâu și orz la hectar. Per general, nu este atât de rău. Toamna, când am semănat, pământul era uscat și grâul și orzul au răsărit abia primăvara. La începutul anului, ne așteptam la recolte mult mai mici. Am investit destul de mult în îngrășăminte, produse de protecție și stimulatoare de creștere, preparate anti stres, toate acestea au ajutat plantațiile de grâu și orz să se dezvolte, a declarat pentru AGROMEDIA, Gheorghe Pașalî.
Mai puțin optimist este însă Ivan Derevolcov, un alt fermier de la Sud, care susține că din cauza prețurilor exagerat de mari a îngrășămintelor nu și-a permis să le aplice în cantitățile necesare.
Deocamdată, nu putem estima cu exactitate ce cantități de grâu și orz vom recolta, dar cu siguranță acestea nu vor fi foarte mari. Seceta din acest an a influențat negativ dezvoltarea lor. Prețurile mari la îngrășăminte nu ne-au permis să dăm fertilizante așa cum ne-am fi dorit. Mai mult, producția nu se vinde, nu are preț, a declarat pentru AGROMEDIA, Ivan Derevolcov.
Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, Regimul termic prognozat pentru luna iunie va determina ritmuri intense de creștere și dezvoltare la speciile de câmp și culturile multianuale. Însă, regimul pluviometric scăzut prognozat pentru luna iunie va provoca scăderea ulterioară a rezervelor de umiditate în sol, ceea ce va înrăutăți starea culturilor agricole.