UN NOU DĂUNĂTOR AMENINȚĂ CULTURA DE RAPIȚĂ: Gărgărița rădăcinilor

12 mar 2025
Gărgărița rădăcinilor de rapiță (Aulacobaris coerulescens) este un dăunător recent identificat în culturile de rapiță din România, în special în zona județului Timiș. Confirmarea prezenței acestui dăunător a fost realizată de Șef Lucrări Dr. Ing. Otilia Cotuna de la Facultatea de Agricultură, Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor, din cadrul Universității de Științele Vieții "Regele Mihai I" din Timișoara, în colaborare cu fermierii locali, scrie Agrointel.
 
Răspândire și plante gazdă
Aulacobaris coerulescens este răspândită în Europa de Vest, partea europeană a Rusiei, Caucaz, Asia Centrală și Iran. Recent, prezența sa a fost raportată în Ucraina, Franța, Turcia și Germania. În România, de câțiva ani, acest dăunător a fost observat în culturile de rapiță, însă identificarea sa precisă a fost realizată recent. Este o specie oligofagă, dezvoltându-se pe plante din familia Brassicaceae, inclusiv pe crucifere cultivate.
 
Descriere și caracteristici
Gărgărița are un corp alungit, de 2,3 – 4,5 mm lungime (fără rostru), de culoare albastru închis cu luciu metalic, uneori cu reflexe verzui. Este ușor de recunoscut, fiind singura gărgăriță albastră metalică mai mare de 3 mm din regiunea palearctică vestică. Adulții apar din luna martie până în septembrie, fiind activi în special în perioada mai-iulie.
 
Impactul asupra culturilor de rapiță
Aulacobaris coerulescens afectează rădăcinile plantelor de rapiță, ceea ce poate duce la scăderea vigorii plantelor și, implicit, la reducerea producției. Identificarea și monitorizarea atentă a acestui dăunător sunt esențiale pentru implementarea măsurilor adecvate de control și protejarea culturilor de rapiță.

În acest an, au fost identificați acești dăunători în număr mare în culturile de rapiță din România. Nu sunt necesare tratamente în plus deoarece adulții sunt combătuți prin efectuarea tratamentelor cu insecticide pentru ținerea sub control a gărgărițelor tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi și C. pallidactylus).st, susține cercetătoarea.

 
 
loading ...