CĂTINA ALBĂ: INVESTIȚII, PROFIT ȘI PERSPECTIVE. Studenții de la Facultatea Horticultură a UASM informați detaliat despre această plantă

10 sep 2021
Recoltarea cătinii albe este în toi, iar pentru a explica tehnicile de recoltare Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), în parteneriat cu compania Klevins SRL și cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă a Moldovei (APM), a organizat o vizită de studiu a studenților de la Facultatea  Horticultură la o plantație de cătină albă din raionul Orhei.

Sergiu Popa, doctor conferențiar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, afirmă că procesul de recoltare a cătinii albe este cea mai complicată etapă în cultivarea ei, deoarece plantele au un coronament des, spini lungi și rigizi, fructe mici acumulate în clustere, prindere puternică a fructelor. De regulă, recoltarea cătinii se efectuează manual prin detașarea mecanică a ramurilor și congelarea ulterioară a fructelor pentru a exclude deteriorarea calității lor. Recoltarea cătinii începe la finele lunii august - începutul lunii septembrie, însă în anul curent, din cauza condițiilor climaterice, recoltarea a întârziat cu aproape două săptămâni.Potrivit lui Sergiu Popa, deoarece cătina are o rentabilitate înaltă pe suprafețe mici, iar interesul agricultorilor din Moldova pentru această plantă este în creștere, respectiv și necesarul de specialiști în domeniu este tot mai acut. Din acest considerent, organizarea lecțiilor practice pentru a studia caracteristicile  tehnologice ale acestei culturi este extrem de utilă pentru formarea ulterioară a specialiștilor înalt calificați în acest domeniu.

8 mii euro investiții per hectar

Nicolae Untila, producător de cătină din satul Clișova, raionul Orhei, susține că producerea cătinii albe este o activitate rentabilă. Această plantă este tolerantă la geruri și secetă, însă pentru a obține recolte calitative și volume comerciale se recomandă irigarea. Plantația este una tânără și ocupă cca 9 hectare, dar dl Untila intenționează să-și extindă suprafața până la 50 de hectare. În anul curent recolta este modestă, fiind o consecință a secetei din anul trecut. Pentru înființarea plantației, Nicolae Untila a importat material săditor din România, însă cu suportul proiectului USAID APM și-a dezvoltat propria pepinieră de material săditor de cătină care servește și lot pentru lucrările practice și de cercetare ale studenților de la UASM.Totodată, Nicolae Untila susține că de profesie este jurist, dar pentru a gestiona eficient plantația de cătină în acest an s-a înscris la studii de masterat în domeniul horticultură la UASM.

Investițiile necesare pentru un înființarea unui hectar de cătină până la intrarea pe rod la al treilea an de la plantare se estimează la 8 mii de euro. În același timp, această investiție poate fi suportată din fondurile de subvenționare, iar ulterior cu cheltuieli minime de întreținere, plantația poate oferi până la 20 de tone de fructe per hectar.

Artur Vacari, doctor conferențiar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, explică faptul că această cultură a cătinii are mari perspective, deoarece este un produs cu multiple beneficii pentru organismul uman, fiind utilizată în industria alimentară și nealimentară. Are un conținut înalt de vitamina C de 100 mg/100 gr, iar unele soiuri ating și 700 mg/100g, în timp ce necesarul zilnic pentru o persoană este de 40-100 mg.Potrivit experților, producerea cătinii albe în Moldova a înregistrat un salt din 2013, când a fost înființată prima plantație comercială, și până în 2021, când sunt înregistrate peste 300 hectare, cu o tendință continuă de creștere a suprafețelor. Cele mai multe plantații de cătină sunt înregistrate în raionul Orhei (cca 55 hectare), Dubăsari (cca 40 hectare), Hâncești (cca 30 hectare). În Republica Moldova sunt omologate șase soiuri de cătină, inclusiv un soi polinizator. Cele mai recoltate soiuri sunt Clara și Mara, deși cercetătorii studiază caracteristicile și avantajele altor varietăți pentru a fi plantate. În anul 2020 au fost recoltate circa 200 tone de cătină, iar în luna decembrie stocurile erau epuizate, fiind deja importate fructe din țările vecine.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

CĂTINA ALBĂ: INVESTIȚII, PROFIT ȘI PERSPECTIVE. Studenții de la Facultatea Horticultură a UASM informați detaliat despre această plantă

CĂTINA ALBĂ: INVESTIȚII, PROFIT ȘI PERSPECTIVE

Studenții de la Facultatea Horticultură a UASM informați detaliat despre această plantă

CĂTINA ALBĂ: INVESTIȚII, PROFIT ȘI PERSPECTIVE. Studenții de la Facultatea Horticultură a UASM informați detaliat despre această plantă

loading ...