CE PUTEM SEMĂNA ÎN SOLAR ÎN LUNA NOIEMBRIE PENTRU A NE BUCURA DE LEGUME IARNA?

22 nov 2023
La capitolul organizare solar, orice gospodar trebuie să fie cât mai bine pregătit. Semințele plantelor trebuie puse cu mare grijă la locuri speciale în solar, pentru a exclude orice risc de nereușită. De exemplu, așezarea lor nu se va face niciodată la lumina directă a soarelui, ci într-un loc unde razele vor ajunge treptat. Acest procedeu se face pentru a te asigura că plantele nu vor suferi arsuri. Un alt aspect la fel de important care ține de reușita cultivării unor răsaduri sănătoase este poziționarea lor în funcție de curenți. Ferește-te de ei, pentru că există riscul să deterioreze legumele și fructele plantate.
 
De asemenea, semințelor trebuie să le asiguri umiditatea de care au nevoie, pentru a nu se usca și pentru germinare. Pentru a face acest lucru este indicat să folosești plase de umbrire, care asigură o mai bună umiditate.
 
Ce semănăm în solar în noiembrie?
Poți alege dintre o mulțime de plante și legume. În principiu, majoritatea dintre ele se vor potrivi pentru a fi cultivate în sere și solarii, indiferent de anotimp. Important este să le alegi în funcție de propriile nevoi. Le vei folosi în scop personal sau pentru a le comercializa? În funcție de acest răspuns, vei ști ce trebuie să plantezi.
 
Roșii – roșiile pot fi cultivate pe tot parcursul anului și pot fi consumate ca atare sau culese verzi pentru gogonele. Oricare ar fi alegerea ta, ele se vor coace și în interiorul casei, așa că pot fi culese și folosite în orice formă îți dorești. Chiar și roșiile cherry sunt opțiuni foarte bune.
 
Ceapă – ceapa în solar o poți semăna oricând îți dorești! Cel mai bine se prind soiurile de ceapă dulce și cele folosite pentru gătit.
 
Morcov – iarna se prind foarte bine morcovii galbeni-purpurii și cei vestici din Olanda. Cu siguranță sunt mult mai sănătoși și mai nutritivi decât orice alți morcovi din magazine și sunt legume foarte importante într-o gospodărie pentru prepararea mâncării.
 
Salata – este ideală pentru solar, pentru că nu suportă căldura excesivă din timpul verii. Grădinarii experimentați consideră ca ea va crește în mod ideal la maxim 24 de grade Celsius. Chiar și depozitarea ei trebuie realizată la o temperatură scăzută.
 
Castraveți – este printre cele mai consumate legume. Totuși, cultivarea lor necesită o atenție deosebită pentru că lipsa de umiditate o va afecta.
 
Usturoiul – Iarna poate fi cultivat foarte ușor și poți alege din mai multe soiuri.
 
Acestea sunt câteva idei pe care le putem pune în practică atunci când vine vorba despre ce semănăm în solar în noiembrie. Totuși, nu sunt singurele. Iată ce alte legume mai poți planta: busuioc, cartofi, salată, usturoi, anghinare, mazăre, ridiche, morcovi, spanac, varză, dovlecel, broccoli, fasole, cimbru, sfeclă roșie.
 
Majoritatea legumelor pot fi plantate chiar de la finalul verii sau mijlocul toamnei. Dacă ai și o gradină exterioară, poți întârzia folosirea solarului cât mai mult, până când zilele încep să se răcească considerabil, pentru că temperaturile scăzute vor opri considerabil dezvoltarea legumelor tale. Pentru a înțelege cât mai bine data potrivită pentru plantarea unei semințe, trebuie să verifici informațiile de pe cutia acestora. Aici vei găsi date despre câte zile îi va lua soiului să ajungă la maturitate. Astfel, poți estima aproximativ cu câte zile de la primul îngheț trebuie să plantezi semințele. Este indicat să mă adaugi totul 7-10 zile, pentru că acestea devin din ce în ce mai scurte, odată cu venirea toamnei și a iernii.
 
Sursa: Atomico
https://blog.atomico.ro/legume-in-solar-iarna-ce-culturi-poti-avea-si-cum-sa-pregatesti-solarul/
 
loading ...