CICADA GHEBOASĂ: Cum protejăm pomii de atac

13 sep 2024
Cicada gheboasă, cunoscută științific sub denumirea de Ceresa bubalus, aparține ordinului Hemiptera (hemiptere) și familiei Membracidae. Este un dăunător periculos, în special pentru pomii din pepiniere, livezi tinere și vița-de-vie.
 
Printre aspectele cheie ale biologiei acestui dăunător se numără faptul că:
  • Cicada gheboasă este o specie monovoltină, având o singură generație pe an și iernează sub formă de ou în ramurile tinere ale plantelor lemnoase pe care le atacă.
  • În lunile mai-iunie, larvele eclozează și cad pe sol, unde caută plante ierboase pentru a se hrăni, dezvoltându-se complet până în iulie.
  • Inițial, adulții se hrănesc cu vegetație ierboasă, după care urcă în coroana pomilor pentru a se împerechea și a depune ouăle.
  • Femelele depun ouăle în septembrie-octombrie, introducându-le într-o incizie longitudinală de 0.5-1 cm făcută în scoarța ramurilor de 2-3 ani.
  • Care sunt semnele atacului?
  • Rănile provocate de femelele cicadei gheboase sunt caracterizate prin mici incizii longitudinale efectuate în scoarță ramurilor. Aceste tăieturi, deși aparent minore, pot avea un impact grav asupra viabilității ramurilor afectate, conducând la stagnarea creșterii și, eventual, la uscarea acestora.
 
Atacul este deosebit de dăunător pentru livezile tinere și plantele din pepiniere. Specia este polifaga, ceea ce înseamnă că afectează o gamă variata de plante. Printre acestea se numără pomii fructiferi (măr, păr, prun, cais, cireș, nuc etc.), arborii ornamentali și forestieri (plop, salcie, tei, ulm, frasin, stejar etc.), vița-de-vie și plantele erbacee (lucerna, trifoi, ghizdei, cartof, porumb etc.).
 
Deteriorările sunt cauzate de femele care depun ouăle în inciziile realizate pe pomii fructiferi, în special pe puieți din pepiniere și în livezile tinere de 1-2 ani. Inciziile întrerup circulația sevei, ceea ce duce la stagnarea creșterii ramurilor și lăstarilor și la uscarea acestora.
 
Cum putem proteja pomii de atacul cicadei gheboase?
Pentru prevenirea și combaterea atacului cicadei gheboase, se recomandă următoarele măsuri:
 
Utilizarea materialului săditor sănătos. La înființarea plantațiilor este foarte important să se folosească plante sănătoase, libere de insecte și boli, având certificatul fitosanitar corespunzător. Acest lucru reduce riscul de infestare cu cicada gheboasă și alți dăunători.
 
Tăierea și distrugerea ramurilor infestate. În timpul iernii, este important să se taie și să se distrugă ramurile afectate de cicada gheboasă. Aceste ramuri, care pot conține ouă depuse de femele, trebuie să fie adunate și distruse prin ardere pentru a preveni răspândirea dăunătorului.
 
Controlul vegetației. Este important și să se mențină curățenia în livezi și să se evite cultivarea plantelor erbacee susceptibile la atacul cicadei între rândurile de pomi. Buruienile pot servi ca plante gazdă pentru cicada gheboasă, contribuind astfel la proliferarea acesteia.
 
Aplicarea tratamentelor chimice din perioada de repaus vegetativ, folosind produse specifice pentru această perioadă ajută la controlul cicadei gheboase. Aceste stropiri sunt eficiente deoarece cicada gheboasă iernează în stadiul de ou pe scoarța ramurilor. Tratamentele ajută la eliminarea ouălor și reduc numărul de larve care vor ecloza în primăvară.
 
Sursa: Agrii 
loading ...