COD ROȘU LA EXPORTUL DE FRUCTE SPRE UE? Peste 50 camioane blocate de trei zile în Vama Albița

27 sep 2021
Peste 50 camioane cu fructe și struguri destinate pentru export în țările Uniunii Europene stau blocate de trei zile în Vama românească Albița. Exportatorii bat alarma, iar Asociația Moldova Fruct a expediat scrisori către Guvern și Vamă solicitând implicare în regim de urgență în soluționarea acestei probleme.
 
Solicitat de AGROMEDIA, președintele Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, ne-a declarat că nici Asociația nu cunoaște motivul din care fructele nu pot ajunge la destinație.
 
„Suntem uimiți, pentru producția ușor alterabilă este valabil „Coridorul Verde”. Sâmburoasele nu pot sta zile în șir în vamă și riscă să ajungă pe piața europeană alterate. Se întâmplă doar în Vama Albița. Toate actele sunt în regulă, asta și este nedumerirea noastră. Șoferii și agenții economici sunt foarte revoltați, mai ales că până a ajunge la destinație mai au de parcurs sute și mii de kilometri. Deocamdată, niciun minister nu s-a autosesizat. Producătorii ne sună și ne cer să-i ajutăm. Dacă am fi știut care e motivul și când se va soluționa, nu mai ajungeam la cele mai importante instituții ale statului. Este vorba de cantități enorme, dacă în fiecare camion se află cca 30 tone de fructe. Struguri, piersici, prune, care ar trebui să traverseze Vama fără niciun impediment. Așteptăm răspuns”, ne-a comunicat dl Gorincioi.
 
„Aceste întârzieri rezultă în nerespectarea contractelor și sunt neacceptabile de clienții din UE, inclusiv ne fac și mai puțin competitivi, comparativ cu exportatorii din alte țari precum Turcia, Serbia, care la rândul lor beneficiază de culoare speciale pentru transportul mărfurilor ușor alterabile la traversarea frontierei românești”, a menționat și Iurie Fală, director Moldova Fruct.
 
Asociația solicită repetat Ministerului să intervină către Guvernul României, inclusiv către Direcția generală a vămilor din România în vederea funcționării „Coridorului Verde” la perfectarea actelor vamale pentru exporturile de fructe și legume proaspete către România și alte țări din UE care tranzitează România.
 

 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

COD ROȘU LA EXPORTUL DE FRUCTE SPRE UE? Peste 50 camioane blocate de trei zile în Vama Albița

COD ROȘU LA EXPORTUL DE FRUCTE SPRE UE? Peste 50 camioane blocate de trei zile în Vama Albița

COD ROȘU LA EXPORTUL DE FRUCTE SPRE UE? Peste 50 camioane blocate de trei zile în Vama Albița

loading ...