Frații Ilie și Liviu Stăvilă sunt doi fermieri din sudul țării care își câștigă existența muncind cot la cot în domeniul agricol. Antreprenorii dețin 25 de hectare de livadă cu pomi de prune și cireși, în satul Capaclia din raionul Cantemir. Fermierii susțin că își doresc ca fructele lor să ajungă pe mesele europenilor, iar pentru asta îngrijesc cu dragoste livada și depun multă muncă pentru ca prunele și cireșele din Capaclia să cucerească piața din Uniunea Europeană, transmite AGROMEDIA, cu referire la agora.md.
Cei doi frați mărturisesc că, pentru a înființa o afacere, au mers la muncă în afara țării, în Europa. Munceau câte trei luni peste hotare, apoi reveneau și investeau banii câștigați în livadă. Iar de trei ani, merg în Europa doar în vacanță, pentru că deja reușesc să se întrețină din comercializarea fructelor.
Suntem frați și împreună am inițiat o afacere în domeniul agricol în anul 2012. În principal, creștem fructe – prune și cireșe. Prima livadă am sădit-o în 2013. Prin 2018, am început să culegem primele roade. Și încetul cu încetul ne-am modernizat. Avem instalat un sistem de irigare la o parcelă din livada noastră de 10 hectare. Acest sistem de irigare l-am instalat ca să avem niște fructe de calitate, ca să putem ajunge și pe alte piețe, nu doar pe aceasta tradițională, spun antreprenorii.
Dacă până nu demult, fructele lor erau vândute pe piața din Federația Rusă, anul trecut, frații Stăvilă și-au comercializat roada în Letonia, iar asta îi motivează să livreze consumatorilor fructele crescute cu multă grijă în sudul Republicii Moldova spre noi țări Europene.
Livada fraților Stăvilă este îngrijită în totalitate după cerințele Uniunii Europene, chiar și metoda de curățarea a pomilor este împrumutată din vest, iar în activitatea pe care o au se inspiră, la fel, de la agricultorii din UE.
Fermierii din Republica Moldova sunt pregătiți să exporte în Uniunea Europeană pentru că fac tratamente cu substanțe care sunt omologate și la noi, în Moldova, și le permite să obțină un certificat de calitate și sanitar ca să poată exporta în UE, menționează Ilie Stăvilă.
Agricultorii au obținut finanțare externă din UE, sub forma a două granturi. Cu 65 de mii de lei, din banii europeni, frații Stăvilă au reușit să construiască un bazin de acumulare cu o capacitate de 3.500 de tone pentru sistemul de irigare a livezii. În bazin fiind stocată apa pentru irigarea din timpul verii.
La fel, sistemul de irigare, cu valoare totală de 400 de mii de lei, bani dintr-un grant UE, a fost și el construit conform cerințelor UE, cu un sistem de picurare, stație de pompare, filtrare, control al umidității și al volumului de apă, care irigă întreaga livadă.
Ilie Stăvilă susține că toate granturile europene oferite agricultorilor sunt o binecuvântare, menționând că prin acest suport, fermierii din Republica Moldova pot să se dezvolte mai repete fără a se adânci în datorii și credite.
Uniunea Europeană a investit în anul 2021 peste 36 milioane euro în sectorul agroalimentar. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a specificat pentru AGORA că, doar în ultimii doi ani, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, UE a acordat sprijin financiar în sumă de 1,2 milioane de euro pentru înființarea plantațiilor viticole. Tot din bani europeni, mai exact investiții de 9,7 milioane euro, au fost plantați copaci fructiferi pe o suprafață totală de 1.223,36 ha. De asemenea, MAIA informează că 1,2 milioane euro au fost acordați pentru plantații de nuci, alte 0,645 milioane euro pentru plantații de pomușoare, iar pentru plantații etero-oleaginoase - 0,157 milioane euro.
Alți bani europeni au ajuns în Republica Moldova și prin proiectul Twinning, care presupune și un sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară în Republica Moldova.