În urma precipitațiilor din ultima săptămână, starea plantațiilor de struguri, nedotate cu sisteme de irigare, a fost îmbunătățită, dar într-o măsură foarte mică, s-ar putea spune - imperceptibil, ținând cont de un deficit foarte grav de umiditate în sol. În același timp, viticultorii observă că, după o scurtă perioadă ploioasă, procesul de crăpare (crăpare) a boabelor a început în multe plantații de struguri de masă, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.
Experții din asociațiile viticole consideră că crăparea boabelor nu a fost atât din cauza ploii, cât din cauza răcirii temporare a diferenței tot mai mari dintre temperaturile aerului de noapte și de zi. Cu toate acestea, până la sfârșitul săptămânii trecute, vremea caldă și în mare parte uscată a revenit în țară și, judecând după prognozele meteo, va zăbovi din nou mult timp. Aceasta înseamnă că spargerea boabelor de struguri la începutul lunii august poate rămâne un singur episod și nu un proces lung (ca, de exemplu, în 2019).
Potrivit companiilor comerciale, perioada de la sfârșitul până la mijlocul lunii august, este o perioadă de scădere pe termen scurt a ofertei de export de struguri de masă: producția comercială de struguri din sere sau plantații semi-închise a scăzut și sunt încă prea puțini struguri din plantații deschise pentru exporturi regulate planificate. Scăderea (sperăm pe termen scurt) a calității strugurilor, se pare, în următoarele zile va fi resimțită doar de piața internă.
Între timp, în prima săptămână a lunii august, prețurile cu ridicata la strugurii de masă din soiurile roșii au scăzut în medie de la 20 lei/kg la 17 lei/kg, soiurile albe - de la 20 lei/kg la 14 lei/kg. Procesul de reducere a prețului acestui produs încetinește față de situația din ultimele zece zile din iulie. Cu toate acestea, strugurii de masă, în funcție de soiul specific, sunt deja mai ieftini decât în aceeași perioadă a anului trecut cu 10-53%.