Producătorii de legume din Republica Moldova se confruntă cu diverse provocări în creșterea competitivității pe piețele externe. Criza forței de muncă și cerințele stricte ale piețelor externe au determinat fermierii să adopte recoltarea mecanizată ca soluție.
Aceste subiecte au fost discutate și analizate în cadrul evenimentului organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Legume (APEL), dedicat tehnologiilor moderne de cultivare, recoltare și post-recoltare pentru ceapă și morcovi.
Potrivit agronomului Serghey Alba, mecanizarea nu doar accelerează procesul pe suprafețe mari, dar reduce costurile și uniformizează producția. În același timp, respectarea standardelor internaționale și a normelor privind utilizarea produselor fitosanitare rămân esențiale pentru accesul pe piețele externe.
Andrei Cumpanici, expert în siguranța alimentelor, subliniază că depozitarea este un alt aspect care joacă un rol decisiv în păstrarea calității produselor. Temperatura, aerisirea și condițiile optime de depozitare pot influența prețurile și atractivitatea produselor pe piețele internaționale. Calitatea începe în câmp, dar continuă în depozit, a menționat expertul.
Statisticile arată că în 2023, Republica Moldova a importat ceapă din 15 țări, cu valoare totală de circa 5,3 milioane $. În cazul morcovilor, am importat din 12 țări, iar valoarea sa ridicat la 2,4 milioane $.
Ceapă am exportat în 11 țări, dintre care, cea mai mare valoare financiară a fost atinsă pe piețele din Ucraina și România. Exportul de morcovi a fost făcut în doar 3 țări - Ucraina, România și Afganistan.
Aceste statistici au ridicat întrebări printre producători, subliniind nevoia de a crește producția internă și de a răspunde mai bine cerințelor piețelor externe.
Evenimentul sa încheiat cu o demonstrație practică pe terenurile companiei SRL „Sandunelu” din Răscăieți. Ion Cojocaru, fermier cu experiență în cultivarea legumelor reduce dependența de forță de muncă, economisește timp și asigură o recoltă uniformă datorită mecanizării proceselor și investițiilor în infrastructura postrecoltare.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Legume (APEL) în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală – „Dezvoltăm Moldova Rurală”.
Sursa: FARM