S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

23 sep 2021
Membrii Asociației Moldova Fruct, alături de alți producători de fructe au discutat cu deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Comisie de Naționale de Testare a Soiurilor de Plante și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Dialogul s-a produs în cadrul unei ședințe în teritoriu, la întreprinderea Vardan Agro SRL din Sturzeni, Rîșcani.
 
Ședința a avut loc la inițiativa membrilor Comisiei parlamentare, urmare a mai multor întâlniri cu membrii Moldova Fruct.
 
„Am dorit să discutăm despre problemele pe care le au astăzi producătorii de fructe, dorim ca ele să fie în atenția legiuitorilor pentru că este vorba și de modificarea anumitor acte legislative, regulamente etc. Am discutat despre posibilitatea de a ușura într-o anumită măsură povara pe care o au producătorii de fructe: investiții care se fac în această ramură, subvenționare și anume cointeresarea statului ca producătorii să investească în înființarea livezilor superintensive, să obțină o recoltă mai mare, dar și să plătească impozite la stat. Noi astăzi nu avem multe soluții, dar lucrăm mult pentru a găsi căi pentru comercializarea fructelor, la acest capitol avem nevoie de suport din partea statului”, a menționat Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.
 


Lista de probleme menționate de pomicultori
 
Producătorii de fructe prezenți la întrunire au enumerat un șir de probleme cărora nu le pot face față. O parte din ei au avut de suferit din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în special grindină care le-a adus pierderi mari. Alte probleme menționare de horticultori sunt: lipsa forței de muncă, dar și a pieței de desfacere. În cea mai dificilă situație se află producătorii mici, care nu dispun de depozite frigorifice în care să păstreze fructele.
 
Valeriu Matcovschi, producător de fructe de la Bălți a subliniat faptul că activitatea în agricultură trebuie să fie abordată ca o activitate de business. „Când faci un business plan este important să scrii și să planifici corect: care vor fi investițiile, cheltuielile, sinecostul, la ce preț vei vinde fructele, dar și mai important pe care piață”, spune producătorul.
 
În cadrul dialogului, deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară au subliniat că vor fi organizate mai multe ședințe de acest gen, iar la următoarele întruniri reprezentanții statului vor raporta soluțiile identificate pentru fiecare dintre problemele discutate.


 
„Suntem preocupați de problematica mărului şi prunei. Este extrem de complicat pentru agricultorii din R. Moldova să-şi realizeze produsele pentru că 30 de ani nu a fost abordată problema corect. Astăzi urmează să identificăm problemele şi să le soluționăm cât de curând posibil, ca agricultorii noștri să poată avea mână liberă la importul diferitor soiuri productive ca să poată concura cu ceilalți producători. Se vor lua toate măsurile ca să anulăm complet birocrația şi va fi anulată orice schemă de corupție”, a menționat Vladimir Bolea, președintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură și Industrie Alimentară.
 
Reprezentanții autorităților au subliniat și despre necesitatea de modificare a Regulamentului de subvenționare a producătorilor agricol, lucru care se va întâmpla în cel mai scurt timp. În zilele următoare deputații și reprezentanții Ministerului Agriculturii vor discuta problemele producătorilor de fructe și vor veni cu soluții.
 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

loading ...