S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

23 sep 2021
Membrii Asociației Moldova Fruct, alături de alți producători de fructe au discutat cu deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Comisie de Naționale de Testare a Soiurilor de Plante și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Dialogul s-a produs în cadrul unei ședințe în teritoriu, la întreprinderea Vardan Agro SRL din Sturzeni, Rîșcani.
 
Ședința a avut loc la inițiativa membrilor Comisiei parlamentare, urmare a mai multor întâlniri cu membrii Moldova Fruct.
 
„Am dorit să discutăm despre problemele pe care le au astăzi producătorii de fructe, dorim ca ele să fie în atenția legiuitorilor pentru că este vorba și de modificarea anumitor acte legislative, regulamente etc. Am discutat despre posibilitatea de a ușura într-o anumită măsură povara pe care o au producătorii de fructe: investiții care se fac în această ramură, subvenționare și anume cointeresarea statului ca producătorii să investească în înființarea livezilor superintensive, să obțină o recoltă mai mare, dar și să plătească impozite la stat. Noi astăzi nu avem multe soluții, dar lucrăm mult pentru a găsi căi pentru comercializarea fructelor, la acest capitol avem nevoie de suport din partea statului”, a menționat Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.
 


Lista de probleme menționate de pomicultori
 
Producătorii de fructe prezenți la întrunire au enumerat un șir de probleme cărora nu le pot face față. O parte din ei au avut de suferit din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în special grindină care le-a adus pierderi mari. Alte probleme menționare de horticultori sunt: lipsa forței de muncă, dar și a pieței de desfacere. În cea mai dificilă situație se află producătorii mici, care nu dispun de depozite frigorifice în care să păstreze fructele.
 
Valeriu Matcovschi, producător de fructe de la Bălți a subliniat faptul că activitatea în agricultură trebuie să fie abordată ca o activitate de business. „Când faci un business plan este important să scrii și să planifici corect: care vor fi investițiile, cheltuielile, sinecostul, la ce preț vei vinde fructele, dar și mai important pe care piață”, spune producătorul.
 
În cadrul dialogului, deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară au subliniat că vor fi organizate mai multe ședințe de acest gen, iar la următoarele întruniri reprezentanții statului vor raporta soluțiile identificate pentru fiecare dintre problemele discutate.


 
„Suntem preocupați de problematica mărului şi prunei. Este extrem de complicat pentru agricultorii din R. Moldova să-şi realizeze produsele pentru că 30 de ani nu a fost abordată problema corect. Astăzi urmează să identificăm problemele şi să le soluționăm cât de curând posibil, ca agricultorii noștri să poată avea mână liberă la importul diferitor soiuri productive ca să poată concura cu ceilalți producători. Se vor lua toate măsurile ca să anulăm complet birocrația şi va fi anulată orice schemă de corupție”, a menționat Vladimir Bolea, președintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură și Industrie Alimentară.
 
Reprezentanții autorităților au subliniat și despre necesitatea de modificare a Regulamentului de subvenționare a producătorilor agricol, lucru care se va întâmpla în cel mai scurt timp. În zilele următoare deputații și reprezentanții Ministerului Agriculturii vor discuta problemele producătorilor de fructe și vor veni cu soluții.
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

S-AU ÎNTÂLNIT CU DEPUTAȚII: Ce au discutat producătorii de fructe cu membrii Comisiei parlamentare de profil

loading ...