SE IEFTINESC CARTOFII, CEAPA, MORCOVUL. Specialiștii spun că este doar de moment, din toamnă, prețurile vor crește

14 jul 2022
Pe piața locală, se ieftinesc legumele, chiar dacă la începutul sezonului operatorii din piețe susțineau că anul acesta nu vom avea reduceri de preț la această categorie de produse.

Potrivit monitorizării East Fruit, prețurile sunt următoarele:

Ceapa atât cea de anul trecut, cât și cea din roada 2022, s-a ieftinit cu aproximativ 1-2 lei/kg, ajungând să coste 8 lei/kg Prețul morcovilor a scăzut la 10-12 lei/. Într-o măsură mai mică, prețurile la cartofi tineri, sfeclă și varză au scăzut și ele. Cu toate acestea, prețurile angro pentru toate aceste produse, în iulie 2022 sunt încă cu 10-30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În primăvară, specialiștii prognozau prețuri mult mai mari. Asta din motiv că se atestă o reducere semnificativă a suprafețelor cultivate cu morcov, ceapă și cartof, în special în întreprinderile agricole mari. Potrivit vânzătorilor de semințe, în acest sezon, cererea de cartofi de sămânță, ceapă și, într-o măsură mai mică, morcovi a scăzut brusc pe piața moldovenească. Al doilea fapt era creșterea bruscă a tuturor costurilor de producție, ieftinirea leului și „inflația alimentară”.

Specialiștii organizațiilor agricole consideră că toți acești factori de susținere a prețurilor nu și-au pierdut din relevanță și se vor simți în a doua jumătate a verii. Mai ales dacă este vremea secetoasă se va menține. 

În prezent, prețurile au scăzut doar pentru că pentru o anumită perioadă (probabil scurtă) oferta de legume cultivate în gospodăriile rurale și în fermele mici a crescut pe piața locală.

Cu toate acestea, având în vedere prețurile relativ mari în regiunile învecinate ale Ucrainei, se presupune că fermierii mici de la noi vor încerca să-și vândă producția acolo. Ceea ce, teoretic, poate duce la o creștere a prețului pentru legume și pe piața moldovenească.

SE IEFTINESC CARTOFII, CEAPA, MORCOVUL. Specialiștii spun că este doar de moment, din toamnă, prețurile vor crește

SE IEFTINESC CARTOFII, CEAPA, MORCOVUL

Specialiștii spun că este doar de moment, din toamnă, prețurile vor crește

SE IEFTINESC CARTOFII, CEAPA, MORCOVUL. Specialiștii spun că este doar de moment, din toamnă, prețurile vor crește

loading ...