Valahia este un nou soi românesc de roșii, omologat de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Aceștia au dezvoltat soiul pentru cultura de câmp, cu o producție ridicată la hectar și care se pretează foarte bine la tehnologia de cultură din România, scrie Agrointel.
Tomatele de câmp Valahia sunt un soi cu creștere determinată, destinat atât consumului în stare proaspătă, cât și industrializării. Roșiile Valahia au o aromă și un gust deosebit, specific tomatelor tradiționale românești.
Soiul de roșii Valahia – Caracteristici
Roșiile Valahia prezintă o serie de caracteristici ce le fac să fie pretabile atât pentru cultivare în câmp, cât și în grădină. Astfel, plantele au o înălțime medie de 43 de centimetri, iar diametrul tufei variază între 36-40 cm. O plantă are circa 34 de frunze cu o lungime medie a frunzei de 28,5 cm. Fiecare plantă dezvoltă aproximativ 9 inflorescențe compuse pe plantă, cu câte 3 flori pe inflorescență.
Roșiile din soiul Valahia sunt de un roșu strălucitor atunci când sunt coapte, dar până să ajungă la maturitate, acestea au o culoare verde albicioasă.
Tomatele Valahia sunt potrivite ca mărime – înălțimea fructului este de 5,8 cm, iar diametrul de 6,7 cm. Greutatea medie a unei roșii Valahia este de 220 de grame. Fructele au fermitate ridicată, sunt rezistente la crăpare și au o capacitate bună de păstrare după recoltare.
Soiul de roșii Valahia – productivitate
Producția la hectar la soiul de roșii Valahia este de 35-40 de tone, dar acest randament poate crește dacă se aplică verigi tehnologice suplimentare. Fructele au un conținut ridicat de substanță uscată, de 5,8-6%.
Tomatele Valahia își păstrează fermitatea și rezistența la crăpare, oferind o capacitate bună de păstrare după recoltare.