VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE. Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

13 jul 2021
Timofei Novac este un fermier din satul Hagimus, raionul Căușeni și cultivă caise, prune, piersici și viță de vie. Agricultorul deține cca 35 ha și, iar patru dintre ele sunt plantate cu caise. Munca de pomicultor este cea care îi asigură existența lui și familiei sale și orice fruct crescut în livadă e recoltat cu mare grijă și păzit de boli. Din păcate însă omul este prea neajutorat în fața naturii și seceta din anul trecut și-a lăsat grav amprenta peste fructul care în această zonă îl găsești în fiecare an din plin. Caisul, că despre el este vorba, anul acesta la Hagimus nu s-a făcut. Și asta pentru că anul trecut s-au înregistrat și înghețuri de -20 grade, dar și secetă. Patru sau cinci luni de zile n-a căzut niciun bob de ploaie din cer. Fermierul a încercat să salveze situația irigând livada cu apa adunată în butoaie, dar fără vreun rezultat.

Înghețul și seceta și-au lăsat grav amprenta

“Am căutat prin toată livada și nu am găsit niciun fruct. În anii buni reușim să recoltăm cam 15 tone de ha, iar volumul de marfă merge la export. Ajung în Ucraina și Rusia prin intermediari, eu nu mai am timp să merg și peste hotare”, a comunicat pentru AGROMEDIA dl Timofei Novac.

Fermierul ne-a spus că totul depinde de soi și dacă a înflorit devreme, toate speranțele sunt pierdute.

“Caisul e bogat în fructe odată în trei sau în patru ani. Am mers pe la piață și am văzut că soiurile franceze și italiene au rodit destul de bine. Eu am plantat un soi adus din America, dar nu s-a acomodat. Poate nu i-a priit solul sau poate clima… În livadă am două soiuri și mă gândesc poate să testez și altele noi. Dar vedeți că ele sunt frumoase ca aspect, dar când le mănânci îți fac gura pungă. Și ne gândim cum să facem, că oamenii când gustă nu le prea convin. Astea pe care le am eu de ani de zile sunt destul de dulci și merg bine la consumatori”, a adăugat fermierul din Hagimus.

Potrivit lui, nici roada de struguri nu va fi una de laudă. Înghețul și seceta a afectat mugurii centrali ai viței de vie și prognozele sunt pesimiste. Situația cu strugurii e valabilă pentru toată țara, nu doar în cazul lui. Acum lucrează via în verde, au grijă de livadă și la toamnă recolta de prune promite a fi una destul de importantă.

“Piersici avem, dar rușii nu le vor. Nu știu de ce nu consumă acest fruct. Ei vor de la noi caise, mere, prune, struguri. Deja așteptăm toamna ca să analizăm situația și să adunăm recolta. Păcat însă că anul acesta nu au rodit caișii”, a adăugat dl Novac.
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE. Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE

Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE. Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

loading ...