https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE. Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE. Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

13 jul 2021
Timofei Novac este un fermier din satul Hagimus, raionul Căușeni și cultivă caise, prune, piersici și viță de vie. Agricultorul deține cca 35 ha și, iar patru dintre ele sunt plantate cu caise. Munca de pomicultor este cea care îi asigură existența lui și familiei sale și orice fruct crescut în livadă e recoltat cu mare grijă și păzit de boli. Din păcate însă omul este prea neajutorat în fața naturii și seceta din anul trecut și-a lăsat grav amprenta peste fructul care în această zonă îl găsești în fiecare an din plin. Caisul, că despre el este vorba, anul acesta la Hagimus nu s-a făcut. Și asta pentru că anul trecut s-au înregistrat și înghețuri de -20 grade, dar și secetă. Patru sau cinci luni de zile n-a căzut niciun bob de ploaie din cer. Fermierul a încercat să salveze situația irigând livada cu apa adunată în butoaie, dar fără vreun rezultat.

Înghețul și seceta și-au lăsat grav amprenta

“Am căutat prin toată livada și nu am găsit niciun fruct. În anii buni reușim să recoltăm cam 15 tone de ha, iar volumul de marfă merge la export. Ajung în Ucraina și Rusia prin intermediari, eu nu mai am timp să merg și peste hotare”, a comunicat pentru AGROMEDIA dl Timofei Novac.

Fermierul ne-a spus că totul depinde de soi și dacă a înflorit devreme, toate speranțele sunt pierdute.

“Caisul e bogat în fructe odată în trei sau în patru ani. Am mers pe la piață și am văzut că soiurile franceze și italiene au rodit destul de bine. Eu am plantat un soi adus din America, dar nu s-a acomodat. Poate nu i-a priit solul sau poate clima… În livadă am două soiuri și mă gândesc poate să testez și altele noi. Dar vedeți că ele sunt frumoase ca aspect, dar când le mănânci îți fac gura pungă. Și ne gândim cum să facem, că oamenii când gustă nu le prea convin. Astea pe care le am eu de ani de zile sunt destul de dulci și merg bine la consumatori”, a adăugat fermierul din Hagimus.

Potrivit lui, nici roada de struguri nu va fi una de laudă. Înghețul și seceta a afectat mugurii centrali ai viței de vie și prognozele sunt pesimiste. Situația cu strugurii e valabilă pentru toată țara, nu doar în cazul lui. Acum lucrează via în verde, au grijă de livadă și la toamnă recolta de prune promite a fi una destul de importantă.

“Piersici avem, dar rușii nu le vor. Nu știu de ce nu consumă acest fruct. Ei vor de la noi caise, mere, prune, struguri. Deja așteptăm toamna ca să analizăm situația și să adunăm recolta. Păcat însă că anul acesta nu au rodit caișii”, a adăugat dl Novac.
PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE LA SUD ALEG PERGOLA. Fermierii au fost instruiți în cadrul unui seminar în câmp deschis
30 jul 2021
1, 2 MILIOANE LEI ÎN DOI ANI. CE A FĂCUT MICU CU BANII? Tânărul antreprenor Alexei Micu și istoria lui de succes
29 jul 2021
DE CE NU-I MIERE DE TEI ȘI CÂT CER APICULTORII PENTRU CEA POLIFLORĂ? Răspunsul îl aflați mai jos
29 jul 2021
„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice
28 jul 2021

VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE. Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE

Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

VESTE TRISTĂ: LA HAGIMUS NU-S CAISE. Pomicultorul Timofei Novac în acest an n-a strâns niciun fruct din livadă

loading ...