RECOLTAREA LA FLOAREA-SOARELUI: Care sunt hibrizii cu cele mai mari producții la hectar?

27 sep 2023
După cum v-am promis, revenim cu informații despre hibrizii de floarea-soarelui Pioneer, potențialul de producție, tehnologia de cultură și recoltele obținute pe lotul demonstrativ de la Varnița, Anenii Noi, în gospodăria lui Dorin și Nicolae Jardețchi. Anul acesta, lider de producție este hibridul P64LE162 cu 4,7 tone de semințe la hectar.
 
Pentru floarea-soarelui, startul sezonului nu a fost unul tocmai bun: cu întârzierea semănatului din cauza ploilor și lipsa acestora în perioada de vegetație. Dar, cu hibrizi performanți și pachetul complet de protecție Corteva, îndrumările specialiștilor și perseverența fermierului s-au obținut recolte bune la toți cei 8 hibrizi. Rezultatele sunt între 4 și 4,7 tone de semințe la hectar cu nivelul de umiditate de 7-8%.
 
Dorin Jardețchi, GȚ „Jardețchi Dorin”:
Pentru semințele de cereale: porumb, rapiță, floarea-soarelui am ales compania Corteva. Sunt hibrizi de calitate. La o tehnologie intensivă, întotdeauna avem recolte maxime. Produsele de uz fitosanitar atât pentru legume, cât și pentru cereale, la fel, sunt de la Corteva. 
La floarea-soarelui, în lotul demonstrativ, avem toți cei 8 hibrizi Pionner, iar în producere îl avem pe P64LE162. Pe ambele loturi, recolta este aceeași: peste 4,7 tone la hectar.
 
Oleg Nistiriuc, Reprezentant Comercial Corteva în R. Moldova:
Anul acesta, trecem pe hibrizii noi: P64LE162 și P64L163. Sigur, rămâne și P64LE25 pentru tehnologiile ce se fac în R. Moldova. De asemenea, P64LE99, care confirmă că este un hibrid intensiv și hibrizii P64HE133, care permit recolte de 4-4,5 tone la hectar.
Vă recomandăm să vă asigurați de pe acum cu material semincer de calitate. Anul acesta, va fi o mică penurie pe piață.
 
Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds Corteva RO & MD:
Zic că toți hibrizii s-au descurcat cel puțin rezonabil, având producții bune. P64LE25 este hibridul care a dominat piața din R. Moldova și bazinul Mării Negre ani buni, fiind unul rezistent la secetă. P64LE137 este cel mai timpuriu hibrid pe care Corteva îl aduce pentru R. Moldova și România. Se remarcă și prin cea mai mare rezistență la Orobanche(Lupoaie). P64LE99 vrea densități mari. Aici, dacă ar fi avut 10 mii de plante recoltabile în plus, cu siguranță, era imediat în spatele lui P64LE162. Campionul, P64LE162 are la bază P64LE25 cu o tulpină îmbunătățită. A demonstrat stabilitate și între 2 și 5 tone la hectar, nu prea are adversar. P64LE163 este conversia lui P4LE99, îmbunătățit. Mai avem 2 hibrizi high oleici: P64HE118 și P64HE133. Sunt 2 produse care garantează un conținut de acid oleic de peste 88%. O remarcă: nu recomandăm acești hibrizi pentru sudul Republicii Moldova.
 
Toate produsele Corteva se bazează pe studiul riguros al substanțelor active și efectul lor asupra plantelor, fapt ce permite acestora să răspundă exact necesităților din câmp, iar fermierilor să obțină recolte bogate și de calitate înaltă.
 
Ce recolte s-au obținut pentru fiecare hibrid în parte, dar și informații utile despre schema de protecție pentru cultura de floarea-soarelui vedeți în materialul video.
 
loading ...