După ce în vară am văzut cum se dezvoltă culturile și care este schema de protecție recomandată de Corteva pentru cereale și semințe oleaginoase, a venit timpul să facem totalurile. Fermierii din centrul țării s-au adunat la Varnița, Anenii Noi, la fel în gospodăria lui Dorin și Nicolae Jardețchi, la „Corteva Harvest Day”, de data aceasta, la floarea-soarelui.
Recoltare publică a hibrizilor de floarea-soarelui
Fermierul a recoltat toți cei 8 hibrizi de floarea-soarelui de pe lotul demonstrativ, înființat împreună cu echipa Corteva. Toți au dat rezultate pe măsura așteptărilor, având producția de peste 4 tone de semințe la hectar cu nivelul de umiditate de 7-8%.
Oleg Nistiriuc, Reprezentant Comercial Corteva în R. Moldova:
Corteva are în jur de 100 de loturi demonstrative și de testare pe întreg teritoriul țării. Pe toate avem rezultate bune. La floarea-soarelui, am înregistrat recolte între 3,5 și 4,7 tone la hectar. La Anenii Noi, împreună cu aproximativ 100 de fermieri, recoltăm public hibrizii de floarea-soarelui pentru a demonstra direct în câmp potențialul de producție al acestora.
Hibrizii de porumb care promit 20 de tone de boabe la hectar
Tot în gospodăria familiei Jardețchi, fermierii au avut ocazia să vadă un lot model la cultura de porumb, gata în scurt timp și ea pentru recoltare. Hibrizii performanți, tehnologia corectă de producție și nivelul de umiditate optim, asigurat prin irigare au dat rezultate frumoase. Fermierul preconizează o recoltă de 20 de tone la hectar.
Dorin Jardețchi, GȚ „Jardețchi Dorin”:
La porumb, în producere avem de 3 ani deja hibrizi Corteva cu care am reușit să obținem 15-17 tone de boabe la hectar. Anul acesta, avem în lotul demonstrativ hibrizi noi, cu un FAO mare, de la care așteptăm un rezultat de 20 de tone la hectar. Este interesant și pentru noi, așteptăm recoltarea.
Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds Corteva RO & MD:
Hibridul cu cel mai bun potențial din Europa este P0937. În România, în condiții ideale a atins performanța de peste 25 de tone la hectar. Dar toți hibrizii promit rezultate bune. După cum se poate vedea, putem estima că la P8834 vom avea în jur de 15 tone la hectar. Pentru un hibrid 280-300 FAO e ceva incredibil. LA P9415, P9889 estimăm lejer 16-17 tone la hectar. Iar pentru P0900 și P0934 cred că vom avea între 18 și 19 tone de boabe la hectar.
Vali Folea, Customer Technology Specialist Corteva RO & MD:
După ziua de câmp organizată aici în vară, mi-a scris cineva că așa lot de porumb, cu plante atât de bine dezvoltate și polenizate a văzut doar în SUA. Ne-am îngrijit ca fiecare verigă tehnologică să fie făcută ca la carte. Iar astăzi puteți vedea că potențialul de producție din catalog este real, inclusiv aici, la Dvs, în Republica Moldova. În aproximativ 2 săptămâni, vom face și recoltarea publică la porumb.
10,7 tone de grâu la hectar
Gospodăria a înregistrat cifre frumoase și la recolta de cerealele din grupa întâi: grâu – 10,7 tone la hectar, rapiță – 5 tone la hectar. Pe lotul unde a fost grâu, au semănat deja rapiță, care a răsărit și este în faza de 2-3 frunze. Iar pe lotul de pe care au recoltat rapița în vară, vor semăna grâu. Porumbul și floarea-soarelui, la fel, vor face schimb de parcele între ele. Or, asta înseamnă că pe lângă tehnologia de cultură, fermierii respectă și asolamentul.
Dorin Jardețchi, GȚ „Jardețchi Dorin”:
De la semănat, până în prezent, am făcut deja 3 irigări. Colegii din vecinătate care nu au irigat au încă pământul negru, nu a răsărit rapița, pământul este foarte uscat. Și aici am optat pentru hibrizii Corteva. Anul trecut, am avut cu ei roade foarte bune, 5,3 tone la hectar. Toamna asta am ales 2 hibrizi, sperăm la un an bun.
Vitalie Istrati, SRL „Surpas”:
Este foarte frumos ce vedem astăzi aici. Sunt foarte binevenite pentru fermieri astfel de evenimente. Aflăm informații utile, vedem tehnologiile de producție și rezultatele obținute în câmp. Mulțumim, Corteva, așteptăm cât mai des zile de câmp.
Toate produsele Corteva se bazează pe studiul riguros al substanțelor active și efectul lor asupra plantelor, fapt ce permite acestora să răspundă exact necesităților din câmp, iar fermierilor să obțină recolte bogate și de calitate înaltă.
Pentru mai multe informații despre hibrizii de floarea-soarelui recoltați, potențialul de producție, tehnologia de cultură și recoltele obținute la Varnița, urmăriți
AGROMEDIA, vom reveni cu un material video de la eveniment. Tot atunci, vă spunem și care hibrid a fost campionul cu cel mai bun rezultat.