ALEXEI MICU, DESPRE DIGITALIZAREA ÎN AGRICULTURA ECOLOGICĂ: Datele exacte ne ajută să luăm decizii asumate

26 jul 2024
Alexei Micu este un tânăr antreprenor și fondatorul „MICU&CO”SRL, companie specializată în producerea agricolă ecologică, fondată în 2007 în satul Olișcani, raionul Șoldănești. După un an secetos, în 2007, fermierul decide să aplice o nouă abordare în agricultură. Iar 8 ani mai târziu, întreprinderea este certificată ecologic. Pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare, cultivă cereale din grupa I și II și mai gestionează plantații de nuc și prun, la fel, în sistem ecologic.
 
Pe parcursul anilor am învățat că nu sunt abordări standarde. Pentru fiecare provocare trebuie să avem cel puțin două soluții. Siguranța zilei de mâine vine din planificarea activităților, eficientizarea muncii și estimarea costurilor - aspecte importante în asigurarea funcționalității afacerii, susține fermierul.
 


O altă decizie importantă ce contribuie semnificativ la obținerea unor rezultate bune a fost implementarea tehnologiilor digitale. Date exacte despre umiditatea din sol, gestionarea activității companiei prin intermediul unui soft, sistemele de ghidare GPS pentru tractoare – sunt soluții ce îl ajută să ia decizii argumentate și să gestioneze eficient lucrările și investițiile.
 
Am dotat tractoarele cu sisteme GPS. Astfel, putem monitoriza activitatea mecanizatorului pe parcursul întregii zile. Ducem o evidență mai strictă a consumului de combustibil. Navigatoarele GPS asigură o precizie ridicată a utilajelor agricole. Acestea îmbunătățesc calitatea recoltării, pulverizării și a altor lucrări agricole.
 
Următorul scop este să dotăm tractoarele și cu soluții care asigură conducere automată (pilot automat). Astfel, vom face munca mecanizatorului mai ușoară și mai eficientă. Trebuie să avem grijă de muncitori pentru că avem mare nevoie de ei.



O altă decizie bună a fost să achiziționăm un soft pentru agronomi. Este foarte util în luarea unor decizii agronomice precise, bazate pe informații în timp real din teren Este un instrument de care avem nevoie pentru a valorifica corect datele fermei, pentru a gestiona riscurile și a maximiza profitabilitatea, spune Alexei Micu.
 
În acest an, fermierul cultivă grâu, orz, porumb, soia, floarea-soarelui, porumb, in. Pentru a menține umiditatea din sol, dar și pentru a îmbunătăți fertilitatea solului, fermierul seamănă siderate. Efectuează această lucrare cu ajutorul unei drone agricole.



În luna iunie, am semănat cu drona sideratele – îngrășăminte verzi. Culturile care erau din semințe mai mărunte au răsărit deja, după ploaia de zilele acestea, așteptăm să răsară și celelalte.
 
În cazul nostru, drona a fost o soluție întrucât am semănat sideratele în perioada de vegetație a cerealelor. La grâu, am intrat cu combina chiar după semănat. La floarea-soarelui și porumb, rămân culturi intercalate. Dacă am fi intrat în câmp cu un tractor, am fi cauzat pierderi mari, povestește agricultorul.



Un aspect important în planificarea lucrărilor din câmp îl reprezintă datele exacte despre starea vremii, umiditatea solului, precipitații etc., explică Alexei Micu. Pentru aceste informații, fermierul utilizează platforma AGRODAT.
 
Tehnologiile agricole digitale precum - sisteme de irigare, de suport și de monitorizare pentru diferite culturi agricole; sisteme integrate de gestiune a activităților agricole și a datelor - pot fi descoperite și testate de către fermieri, agronomi și studenții de la Științe Agricole în cadrul Agrotek Arena. Este centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
 
loading ...