DRONA AGRICOLĂ DJI AGRAS T50, DEJA PE CÂMPURILE DIN MOLDOVA

26 sep 2024
Cu o tradiție de peste 20 de ani, familia Conoval din satul Ordășei, raionul Telenești cultivă nuci și produce material săditor de nuc, soiuri franceze, moldovenești, americane. De-a lungul anilor, membrii familiei au trecut printr-un proces amplu de modernizare, testând diferite soiuri și tehnologii de cultivare. Au ales să țină pasul cu tehnologiile și cerințele piețelor, iar asta le-a asigurat succesul. În prezent, compania deținută de familia Conoval - AGRONUTS & CO SRL - este lider pe piața din Republica Moldova și exportă produsele în diverse țări europene.
 
Dumitru Conoval cultivă nuci pe o suprafață de 120 de hectare, iar pepiniera unde se produce material săditor este amplasată pe un teren de 4 hectare.


 
Agricultura modernă înseamnă precizie, eficiență și sustenabilitate. Noi reușim să le obținem cu ajutorul tehnologiilor avansate: dronele. Acestea reprezintă cea mai nouă soluție utilizată în procesul de pulverizare și protecție a plantelor.
 
Noi suntem primii în Moldova care am cumpărat drona agricolă DJI Agras T50. Am ales acest model pentru a putea efectua mai multe lucrări: stropirea pomilor de nuc și a portaltoiurilor. De asemenea, pentru a efectua tratamentele în livezile de nuc unde, în faze mai avansate de dezvoltare, este imposibil de intrat cu tractorul și stropitoarea tradițională.
 
De asemenea, lucrările efectuate cu drona economisesc mult timp și necesită implicarea unui număr mai mic de muncitori. Este un aspect important în contextul în care ne confruntăm cu lipsa muncitorilor. Tratamentele la nuc se efectuează sau dimineața devreme, sau seara târziu și era și mai dificil să găsim oameni dispuși să lucreze. Dacă cu tractorul și trei muncitori stropeam livada de-a lungul a 3 seri, atunci, cu același număr de oameni, drona efectuează aceste lucrări în 30 de minute.
 
Am apelat la serviciile specialiștilor de la DRON Assistance. Colaborăm cu ei, sunt receptivi, mereu dispuși să răspundă la toate întrebările, susține Dumitru Conoval, administrator AGRONUTS & CO SRL.


 
Drona DJI Agras T50 este o premieră nu doar pentru agricultura din Moldova, dar și pentru cea din Europa. Tehnologia vine cu mai multe inovații:
  • acoperă o suprafață mai mare într-un singur zbor, sporind eficiența și optimizând utilizarea resurselor;
  • tratează până la 21 ha/h în culturile de câmp, 5 ha/h în livezi și 8 ha/h în vița-de-vie;
  • efectuează pulverizarea exactă fără a fi necesară cartografierea prealabilă a suprafeței; are un sistem avansat de siguranță;
  • evită obstacolele în timpul zborului;
  • poate efectua cartografierea unui teren de 10 hectare în doar 3 minute, asigurând o scanare precisă și detaliată;
  • lucrează eficient în pante.
Dumitru a cumpărat de la noi un set de drone: drona Multispectral, drona cu sistem de pulverizare, DJI T50, pe care deja le utilizează. Au fost efectuate primele tratamente în pepinieră. Rezultatele sunt bune.
 
Este ultimul model al dronei de ultimă generație T50. Are rezervorul de 40 de litri, opțional, poate fi procurat și de 40 de litri. Cel pentru substanțe uscate este de 50 de kg, pentru semințe, fertilizanți. Poate prelucra până la 21 de hectare pe oră și deja poate concura cu pulverizatoarele tradiționale.
 
Interesul sporit din partea autorităților, din partea Agrotek Arena, unde avem ocazia să promovăm tehnologiile, ne ajută mult să ne dezvoltăm. Participăm în cadrul acestui proiect deja de un an și ne bucurăm de rezultate. Ne dorim să continuăm colaborarea, spune Vitalie Sacară, administrator DRON Assistance.


 
Dacă sunteți interesați de sistemele moderne de pulverizare – drone agricole – le puteți testa și afla mai multe detalii despre acestea direct de la specialiștii în domeniu, la Agrotek Arena. Agrotek Arena este centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Inițiativa este dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
 
loading ...