O fermă tradițională din Republica Moldova s-a transformat radical datorită investițiilor în tehnologie modernă, devenind un exemplu de bună practică pentru viitorul zootehniei durabile. În septembrie 2024, fermierul Marian Bâtiu, administratorul Gifis Farm SRL, semna un contract de grant în cadrul Proiectului AGGRI, lansat cu scopul de a sprijini inovația și modernizarea fermelor mici și mijlocii din Republica Moldova.
Astăzi, ferma lui Marian arată complet diferit: roboți de muls și furajare înlocuiesc procesele manuale, aducând eficiență crescută, bunăstare animalelor și o calitate superioară a producției lactate. Este una dintre cele mai moderne exploatații zootehnice din Republica Moldova. Cu un efectiv de aproximativ 100 de vaci de rasa Holstein, ferma funcționează la standarde europene, punând accent pe calitate, eficiență și bunăstarea animalelor.
Roboții de muls ne oferă date reale despre fiecare vacă — de la volum, temperatură, până la indicatori de sănătate. Dacă ceva nu este în regulă, primim alerte automate. Asta înseamnă prevenție, nu doar reacție, spune Marian Bâtiu.
Pe lângă confortul sporit pentru animale, procesul de muls este mai blând, mai curat și mai eficient, iar laptele rezultat este de o calitate superioară, competitiv pe orice piață europeană.
Roboții de furajare livrează porții exacte la ore fixe, reducând semnificativ risipa de furaje și asigurând o dietă optimizată pentru fiecare animal. În rezultat, animalele sunt mai calme, producția de lapte crește, iar consumul de resurse este mai eficient.
Unul dintre cele mai avansate elemente ale modernizării realizate la Gifis-Farm este sistemul digital de monitorizare a animalelor, care centralizează date esențiale despre fiecare vacă în parte. Sistemul urmărește în timp real comportamentul zilnic al animalelor: timpul alocat hrănirii, rumegării și nivelul de activitate fizică. Acești trei indicatori sunt esențiali în evaluarea stării de sănătate și a calității furajelor.
Dacă vaca nu mănâncă sau nu rumegă suficient, sistemul ne semnalează imediat o posibilă problemă — fie de sănătate, fie de copită, fie altă disfuncție metabolică. E un instrument care permite prevenirea, nu doar tratarea bolilor, explică fermierul Marian Bâtiu pentru AgroMedia.
Datele sunt prezentate în grafice intuitive, iar orice abateri de la parametrii normali sunt marcate cu culori de avertizare. În plus, sistemul identifică și gestionează calitatea laptelui, separând automat cantitățile care nu corespund standardelor — de exemplu, laptele cu antibiotice este eliminat, iar cel nepotrivit pentru consum uman, dar bun pentru hrănirea vițeilor, este colectat separat.
Este un soft foarte sofisticat. Împreună cu medicul veterinar putem regla rațiile alimentare în funcție de faza fiziologică a vacii și îi administrăm exact nutrienții necesari pentru a-i susține potențialul genetic. Totul este automatizat, inclusiv administrarea de suplimente sau tratamente, dacă e cazul, a menționat administratorul fermei.
Sistemul oferă și rapoarte detaliate privind raportul dintre grăsime și proteină în lapte, un indicator critic pentru prevenirea unor afecțiuni precum acidoza. În plus, medicul veterinar își începe ziua consultând tabloul digital care listează animalele cu deviații de la normă, recomandările pentru însămânțări sau tratamente, asigurând astfel o intervenție rapidă și eficientă.
Tehnologiile moderne nu înlocuiesc munca omului, dar îl ajută să ia decizii mai bune, mai rapide și mai sigure, punctează Marian Bâtiu.
Această transformare a fost posibilă datorită Proiectului AGGRI – Agricultura Competitivă în Moldova, o inițiativă susținută financiar care încurajează fermierii să adopte soluții moderne și sustenabile. Proiectul vizează nu doar creșterea productivității, ci și crearea unor modele de agricultură rezilientă, ecologică și adaptată la noile cerințe ale pieței europene.
La ferma lui Marian Bâtiu, se produce chefir, lapte, smântână, iaurt, cașcaval, brânză și chiar înghețata. Toate produsele sunt comercializate în rețelele de magazine din țară. Povestea Gifis Farm demonstrează că fermele mici și mijlocii pot deveni competitive, sustenabile și orientate spre viitor, dacă beneficiază de sprijin financiar și deschidere spre inovație.