IURIE BEGAL: Cum să ne adaptăm la cerințele pieței, pentru a inova procesele și exporta rezultatele

25 jul 2024
Cum să ne adaptăm la cerințele pieței, pentru a inova procesele și exporta rezultatele? Despre asta a fost penultimul modul din cadrul Laboratorului de Inovații în Agricultură, susținut de Iurie Begal, agronom, consultant în legumicultură.
 
Specialistul a venit cu un șir de soluții ce i-ar ajuta pe fermieri să eficientizeze munca, să adapteze tehnologiile de cultură astfel încât să facă față schimbărilor climatice și cerințelor pieței.
 
Știm cu toții despre faptul că la crescătorii de legume ce sunt de mulți ani în acest domeniu solul este infectat. Nu întotdeauna fermierii au posibilitate să respecte asolamentul.
 
Costul semințelor este din ce în ce mai mare. Astfel, noi trebuie să depunem toate eforturile, să creăm condiții optime de germinare și creștere pentru a obține recolte bune și a ne răscumpăra investițiile.  
 
O regulă de bază este efectuarea analizei solului și apei înainte de a planifică ce și unde cultivăm. Asta ne va permite să utilizăm eficient și chiar să reducem consumul de fertilizanți, de apă. Ne va ajuta să evităm apariția multor probleme ulterioare, susține Iurie Begal.

Iurie Begal a prezentat fermierilor o cercetare efectuată în comun cu mai multe companii ce a demonstrat eficiența mare a cultivării legumelor prin metode inovative.
 
Într-o seră tradițională, am testat metoda hidroponică. Substratul (nucă de cocos) și sistemul de irigare a fost amplasat pe o peliculă albă simplă, fără sistem de drenaj. S-au cultivat tomate pe o suprafață de 400 mp, hibridul Matisimo. A fost semănat în data de 1 februarie, iar pe 15 martie s-a plantat răsadul. Pentru castraveți, s-a ales hibridul SV4097CV. Semănatul s-a efectuat în data de 18 martie, iar plantarea – în 23 aprilie. În același timp, s-au plantat aceeași hibrizi și în sistem tradițional.
 
Ce rezultate am obținut în sistemul hidroponic? Creștere mai rapidă, sistem radicular mult mai dezvoltat, flori ferme, vizibile deja în stadiul de răsad și mai mult timp pentru a aștepta temperaturile optime de plantare, recolte mai timpurii. Evident, asta permite producătorilor să iasă pe piață cu recolte mai timpurii, mai calitative, cantități mai mari – toate împreună înseamnă un preț mai bun.
 
Evident, important este automatizarea proceselor de irigare; crearea unui program de fertilizare individual pentru fiecare cultură. Asta ne oferă siguranță și calitate, explică specialistul.
 
Calcul al investițiilor pentru astfel de culturi:


 


În rezultat, din sistemul tradițional s-au obținut 4750 kg de roșii și 1700 kg de castraveți. În sistemul hidroponic, rezultatele sunt mult mai bune: 5900 kg de tomate și 2700 kg de castraveți. Și pentru că recoltele au fost mai timpurii, legumele din sistemul modern au fost vândute cu preț mai mare. Sunt cifre exacte, obținute în urma unei cercetări, care, sperăm noi, îi vor convinge pe fermierii noștri că tehnologiile moderne înseamnă mai multă eficiență, mai mare siguranță în procesul de producere.
 
Amintim că, „Laborator de Inovații în Agricultură” este organizat de Technovator și AGROMEDIA.md, cu suportul Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.
loading ...